Ne všechny povodňové škody jsou viditelné, voda ničila také v kanálech

Praha – Červnové povodně způsobily rozsáhlé škody ve městech a obcích nejenom na povrchu, ale také ve světě skrytém pod ulicemi. Například na pražské kanalizační síti jsou podle prvotních odhadů škody až miliardové, ačkoli v současnosti vodohospodáři připouštějí, že ve skutečnosti asi bude potřeba podstatně méně peněz.

Nejnáročnější budou opravy kanálů v místech, kde při povodni vznikly tzv. tlakové vlny, jimž neodolaly stěny kanalizačního potrubí, a místy vznikly výdutě. Podle mluvčího Pražské vodohospodářské společnosti Ladislava Štichy ještě neskončila kontrola městského podzemí. „Společně se společností Pražské vodovody a kanalizace bylo vytipováno 31 kilometrů stokových sítí. Jsme zatím na pěti kilometrech monitoringu, v následujících dnech a týdnech budeme pokračovat,“ přiblížil mluvčí.

Správci kanalizace kontrolují místa, která by mohla být poškozená, buď osobně, nebo prostřednictvím techniky, jež se dostane i do velmi úzkých kanálů. Pro odhalení výdutí používají technici georadar. „Dokáže odhalit dutá místa za ostěním stok,“ podotkl Michal Dolejš z Pražských vodovodů a kanalizací. Opravy míst s poškozenými stěnami podle Dolejše obvykle vyžadují úplnou rekonstrukci. „Pokud je to v menších hloubkách, znamená to otevřít stoku shora. Pokud je to ve větších hloubkách nebo dopravně exponovaných komunikacích, hornickým způsobem,“ popsal Michal Dolejš.

Veškeré opravy pražských kanalizací po povodni budou stát podle prvních odhadů až miliardu. „Věříme, že to bude výrazně méně. Jsou to první odhady a ty se mohou velmi zásadně měnit,“ podotkl Ladislav Šticha. Náklady by mělo uhradit ministerstvo životního prostředí.

Ladislav Šticha a Michal Dolejš o povodňových škodách v kanalizaci (zdroj: ČT24)