Místo Hotelu Praha soukromý park? Lidé proti demolici protestují

Praha - Architekti, památkáři a umělci se sešli před zrušeným Hotelem Praha, aby protestovali proti jeho demolici. Objekt v červnu koupila skupina PPF Petra Kellnera, její mluvčí Vladimír Mlynář nyní upřesnil, že místo hotelu chce vybudovat soukromý park školy Open Gate. Budovu by nový majitel chtěl začít bourat už v zimě, všechna povolení ale zatím nemá. Odpůrci bourání podali návrh, aby se hotel z osmdesátých let stal kulturní památkou. To ale ministerstvo kultury zamítlo.

Park na místě hotelu nebude přístupný veřejnosti. „Budova školy Open Gate vyroste dole v sousedícím areálu bývalé rezidence kanadského velvyslance i v místě, kde jsou nyní chátrající garáže,“ doplnil Mlynář. „Podle optimistického odhadu by demoliční práce měly trvat šest měsíců,“ dodal Mlynář. Plán zbourat hotel oznámila PPF v polovině června. 27. června hotel podle Mlynáře převzala, autoři návrhu na prohlášení hotelu za památku tvrdili, že práce spojené s demolicí v hotelu probíhaly už od 14. června.

Bývalý majitel podle Mlynáře vybavení hotelu rozprodal

„Hotel jsme převzali kompletně vyklizený. Bývalý arménský majitel rozprodal veškeré vybavení hotelu movité povahy, tedy například všechna křesla, pohovky či dokonce odmontoval i zlaté kohoutky. Všechno, co šlo odnést, odnesli,“ uvedl Mlynář. Ceněné lustry od Stanislava Libenského či Pavla Hlavy byly podle Mlynáře demontovány a jsou nyní uloženy v budově hotelu. „Nabízeli jsme je Muzeu hlavního města Prahy, Uměleckoprůmyslovému museu Praha i Galerii hlavního města Prahy, ale o většinu z nich neměl nikdo zájem,“ podotkl.

Odborníci nemají jasno, část proti demolici protestuje

Odborníci, kteří budovu považují za jedinečné umělecké dílo a usilují o její zachování, na dnešek naplánovali protestní setkání. Několik desítek lidí se sešlo v šest večer, přinesli transparenty a také masky. Kritizují i to, že PPF se rozhodla hotel zbourat bez diskuse. Ani odborníci se ale neshodnou na tom, zda je vhodné Hotel Praha zbourat, nebo naopak zachovat.

Podle historika architektury Ladislava Zikmunda-Lendera je Hotel Praha nutné posuzovat ze dvou rovin – jednak z pohledu toho, že se jedná o zachované dobové svědectví, přičemž unikátní jsou zejména interiéry hotelu, které ve stejném rozsahu a umělecké kvalitě u nás téměř nemají obdoby, a za druhé z hlediska nadčasovosti budovy a jejích architektonických a uměleckých hodnot.

Hotelu Praha v Dejvicích hrozí demolice
Zdroj: Jan Kouba/ČTK

Podle historika architektury Zdeňka Lukeše ale budova nesplňuje charakter kulturní památky. Pokud by přesto byla prohlášena za kulturní památku, nebylo by to podle Lukeše šťastné řešení. Hotel by totiž vykoupil stát a provozoval jej za peníze daňových poplatníků. 

Historik architektury Zdeněk Lukeš

„Mně osobně je jedno, jestli ten hotel bude zbourán, nebo nebude. Považuji ho za průměrnou stavbu. Víc mi vadí ten urbanismus, protože ta budova je umístěna mezi rodinnými domy na Hanspaulce, je to monstrum mezi drobnou architekturou.“

Problém je podle Lukeše i v konstrukci budovy, která není dostatečně flexibilní na to, aby mohla být přestavěna pro jiné využití. Podle Lukeše je tak zřejmě jedinou možností budovu zbourat a postavit jinou, lépe využitelnou. Problém je podle Lukeše i v tom, že hotel nelze provozovat bez značných ztrát, o čemž se prý přesvědčilo už několik majitelů za sebou. To je podle něj důvod, proč jej chce současný majitel zbourat.

Historik architektury Ladislav Zikmund-Lender

„Argument, že by hotel nebylo možné provozovat, považujeme za zcela lichý.“

Podle Zikmunda-Lendera je ztrátovost hotelu mýtus. Hotel od roku 2001 provozoval pouze jeden soukromý majitel. Do té doby jej provozovala Praha 6 a tehdy byl hotel v černých číslech, nebyl ztrátový. Podle něj přestavba možná je. „Nedomnívám se, že zboření a postavení nové budovy je levnějším řešením,“ dodal. „Nejideálnější by bylo zachování provozu hotelu, nebo alespoň jiné využití současné budovy,“ uvedl Zikmund-Lender.