Soud vrátil holešovickou tržnici nájemci, výpověď prý neplatí

Praha – Prozatím nepravomocně zrušil Obvodní soud pro Prahu 7 výpověď, kterou dal magistrát nájemci Pražské tržnice v Holešovicích, společnosti Delta Center. Nájemce podle soudu prokázal, že řádně platil nájemné, město přitom výpověď smlouvy zdůvodnilo právě neplacením. Proti rozsudku se magistrát může odvolat k pražskému městskému soudu.

Praha dala firmě Delta Center výpověď z nájmu v Pražské tržnici v prosinci 2011. Po uplynutí roční výpovědní lhůty se však nic nezměnilo, nájemce tržnici městu nepředal a prohlásil výpověď za neplatnou. Magistrát zdůvodnil výpověď porušováním podmínek, zejména neplacením nájemného, to však Delta Center odmítla. Město potom podalo žalobu o vystěhování firmy z areálu i o zaplacení údajně dlužného nájemného 200 milionů korun.

Obvodní soud se za nájemce postavil. „Soud dospěl k závěru, že je pravdivý a správný výklad smlouvy, jak jej pojal žalovaný,“ stojí v rozsudku. „Žalovaný prokázal, že nájemné platil, v prodlení nebyl. S ohledem na to, že nebyl prokázán důvod, pro který výpověď dána byla, má soud za to, že jde o výpověď neplatnou,“ rozhodl soud.

Ačkoli ředitel společnosti Delta Center Doron Maoz rozsudek uvítal, zatím není právoplatný. Magistrát se může odvolat k městskému soudu. Spor by však neskončil, ani kdyby tak město neučinilo. Sama Delta Center totiž také podala žalobu na město a žádá náhradu škody. „Celková škoda byla vypočtena na základě znaleckých posudků a odhadů na více než 280 milionů korun. Dlouhodobý nájemce Holešovické tržnice se tak rozhodl učinit v reakci na chování města, které přestalo od roku 2004 plnit své závazky z nájemní smlouvy a odmítlo komunikovat,“ oznámil mluvčí firmy Petr Secký.

Delta Center má tržnici pronajatu od roku 1994 na dvacet let s možností trojího prodloužení vždy o deset let. Nájemné činilo 109 milionů korun. Nájemce měl do tržnice v prvních pěti letech investovat nad rámec běžné údržby. Delta Center opakovaně slibovala celkovou revitalizaci areálu, poslední návrh předložila před dvěma lety. Ačkoli k úpravám dosud nedošlo, tvrdí firma, že do tržnice investovala téměř 1,5 miliardy.

Dnešní tržnice vznikla v letech 1893–1895 jako ústřední jatky a dobytčí trh podle návrhu architekta Josefa Srdínka. Uvnitř stály tři desítky budov určených pro ustájení dobytka, budovy v areálu nesly prvky secese a novorenesance, podobně jako industriální stavby v holešovickém přístavu. Často nepříjemně zapáchající jatka zůstávala v Holešovicích téměř po celé 20. století, přestože v bezprostředním okolí postupně zanikly dělnické osady a vznikla rezidenční čtvrť s bytovými domy. Zánik jatek přišel až na počátku 80. let po otevření masokombinátů v Písnici a Čakovicích. Z hal, kde čekal dobytek na porážku, se potom stala tržnice, která se v 90. letech vyvinula ve zvláštní kombinaci kamenných obchodů známých značek a uliček zaplněných stánky se všemožným zbožím. Od roku 1993 je tržnice památkově chráněná. Město ji letos chtělo ochrany zbavit, ministerstvo kultury to však zamítlo.