Mladí umělci bojují o kino Varšava s místním politikem

Liberec - Magistrát zrušil své rozhodnutí o pronájmu chátrajícího kina Varšava mladým architektům a umělcům ze sdružení Zachraňme kino Varšava. Objevila se totiž nová nabídka, podle města je lukrativnější. Přišla ale po termínu a stojí za ní kontroverzní politik místní ČSSD - a to se stalo terčem kritiky.

Mladí architekti a umělci věnovali záchraně kina Varšava více než rok. Mají hotový projekt i přislíbené statisíce korun z nejrůznějších grantů. A ještě před týdnem měli jistý i pronájem objektu. Liberec ale nyní vzal své rozhodnutí zpět. „Ta pomyslná houpačka je opravdu neuvěřitelná, tady člověk neví dne ani hodiny, kdy to bude zase jinak,“ stěžuje si Petr Hubáček ze sdružení Zachraňme kino Varšava.

Důvodem obratu je podle města nová nabídka. Ta sice přišla pozdě, radnice se jí ale i tak chce zabývat. „Jednak platí více za nájem a jednak nabízejí prostředky do investice. Mohu těm mladým architektům fandit, ale v tuto chvíli si neumím představit, že bych se pod to podepsala,“ uvedla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

To kritizuje opozice. „Město by nemělo své názory a svá rozhodnutí měnit z týdne na týden, navíc na základě neurčitých a nejasných dopisů, které přijdou po termínu,“ myslí si opoziční zastupitelka Věra Skřivánková (KSČM).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Novou nabídku poslala Společnost Vlasty Buriana. Stojí za ní i vlivný liberecký podnikatel Lukáš Plechatý. Toho policie obvinila za daňový únik a v minulosti čelil žalobám kvůli spekulacím s pozemky. Je členem ČSSD a jeho spolustraníci na liberecké radnici vládnou. „Vedení radnice se snaží do hry vsunout projekt, za kterým stojí vlivný a zejména hodně bohatý člen místní ČSSD,“ konstatuje Jaroslav Tauchman z protikorupční neziskovky Náš Liberec.

Pavel Holík ze Společnosti Vlasty Buriana jakékoli spojení s politikou odmítá. „Tímhle jsem se nikdy nezabýval, politické věci jsou mi naprosto lhostejné. Mně jde výhradně o to, abych připomínal jméno Vlasty Buriana,“ poznamenal.

Na stranu mladých architektů se mezitím postavil i Liberecký kraj, který se chce na jejich projektu finančně podílet. Kdo nakonec dostane kino do pronájmu, se definitivně rozhodne v úterý.