Ve Kbelích znovu vzniká nejstarší československé letadlo

Praha – V leteckém muzeu ve Kbelích parta restaurátorů dokončuje výrobu repliky prvního československého motorového letadla. Dvouplošník Bohemia B-5 létal hned po první světové válce v Plzni, později v Praze – při slavnostních příležitostech i pro vyhlídkové lety.

Letadlo Bohemia B-5 představovalo velký úspěch československých aviatiků z Plzně, kteří ho v roce 1919 sestrojili, a teď je pýchou skupiny, která staví jeho repliku. Nebude létat, zůstane totiž částečně odkrytá a navíc má dřevěný motor. Přesto přesná do posledního detailu – běhají i písty v dřevěném motoru. Restaurátorům z kbelského leteckého muzea už zbývá jen vytáhnout poslední lana, nasadit vzpěry křídel a popsat trup.

Stavba přitom byla obzvlášť náročná – z historického stroje se dochovalo jen torzo, které dlouho leželo v depozitáři kbelského muzea. Dokumentace nikde není, takže se restaurátoři museli inspirovat pouze starými fotografiemi. „Přátelé z Národního technického muzea nám sehnali pěkné snímky z Plzně. Na jejich základě se poměřuje za základ původní trup,“ přiblížil kurátor letecký sbírek Vojenského historického ústavu Jan Sýkora.

Umění restaurátorů: Nová Bohemia B-5 (zdroj: ČT24)

Spoustu částí museli tvůrci repliky nově vyrobit v dílně kbelského muzea, se sháněním různých komponentů pomohli i jejich přátelé aviatici. „Nejnáročnější byla ozubená kola, která nám nezištně sehnal kamarád,“ řekl restaurátor Josef Pšenička.

Letadlo Bohemia B-5 si fandové do létání a návštěvníci muzea ve Kbelích poprvé prohlédnou v září během muzejní noci. Nahlédnou i dovnitř. Napůl otevřenou nechávají její tvůrci staronovou Bohemii proto, aby si každý mohl prohlédnout její ovládací mechanismus.