Praha chce mít MHD bez bezdomovců, nebo alespoň čistší bezdomovce

Praha – Způsob, jak lze dostat bezdomovce z tramvají či metra, začal hledat pražský magistrát. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) zřídil zvláštní tým, který má vymyslet vhodný postup nebo alespoň dosáhnout toho, aby byli bezdomovci čistší.

Zvláštní skupina zástupců neziskových organizací, městské policie a dopravního podniku bude vymýšlet způsob, jak lze zajistit, aby bezdomovci netrávili čas v prostředcích městské hromadné dopravy, aby se myli a převlékali. „Naším cílem je, aby cestující v pražských hromadných prostředcích nepoznali, že s nimi jede bezdomovec,“ přiblížil primátor Tomáš Hudeček. Pomoci by k tomu měla aktivita strážníků a terénních sociálních pracovníků, kteří budou spolupracovat a bránit tomu, aby bezdomovec vykázaný z jedné tramvaje hned nastoupil do jiné. „Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno,“ řekl primátor Hudeček.

První opatření – a zatím jediné, které už je zřejmé – je zvýšení počtu strážníků v MHD příští zimu. V případě, že členové městské policie přistihnou v tramvaji či metru bezdomovce, přivolají sociálního pracovníka, který se mu bude hlouběji věnovat. Hudeček ovšem zdůraznil, že cestující, kterým vadí zapáchající spolucestující bezdomovci, nemohou očekávat prudké zlepšení. „Rozhodně to nebude tak, že okamžitě zmizí z MHD. Podle toho, co jsem se bavil se zástupci neziskovek i dopravního podniku, kdyby jich v MHD bylo o 20 až 30 procent méně, bude to velký úspěch,“ upozornil primátor.

Dopravní podnik eviduje za první pololetí letošního roku 37 stížností cestujících na bezdomovce v prostředcích MHD. Nejvíce jich bylo v březnu, celkem 13, potom v lednu, kdy si stěžovalo osm cestujících.

Lidí bez domova je v Praze podle analýz z minulého roku kolem čtyř tisíc. Tvůrci koncepce bezdomovectví, kterou koncem loňského roku schválila tehdejší městská rada, ovšem upozorňovali na možný rychlý růst jejich počtu. Již na konci letošního roku by jich mohlo být až k šesti tisícům, do roku 2020 více než dvakrát tolik. Podle neziskových organizací je pro zlepšení situace nutné například zvýšit počet denních center.