Třeboň hledá peníze na opravu vzácného domu na náměstí

Třeboň – Peníze na záchranu malebného domu přímo na náměstí hledá město Třeboň. Historický objekt je přímo spojen s jedním ze zakladatelů věhlasného třeboňského rybníkářství – Štěpánkem Netolickým. Naposledy dům sloužil jako malebné zákoutí pro obřady, nyní už je ale pět let bez využití. Na jeho opravu město hledá peníze, z vlastních zdrojů ale není schopno nákladnou rekonstrukci uhradit.

Značně zchátralý dům by jinak mohl být chloubou jednoho z nejkrásnějších měst jižních Čech. Místo toho jeho omítka praská, střecha je děravá a statiku domu ničí také vzlínající vlhkost. Naposledy se využíval jako městská obřadní síň, nyní je kromě jednoho bytu na dvoře opuštěný. Podle odborníků ale svou hodnotu stále má. „Ten dům sám o sobě je jeden výstavní artefakt, je to velice krásná architektura se zajímavými interiéry a zákoutími,“ říká architekt Jaromír Kročák.

Už nyní je městu jasné, že další existence domu se neobejde bez rekonstrukce. Ta se však může vyšplhat až na 26 milionů korun a bez dotací se do ní Třeboň pustit nemůže. „Jestli budeme úspěšní, 15 milionů bychom mohli dostat z regionálního operačního programu,“ dodává starosta Jiří Houdek.

Pokud se dům podaří zrenovovat, mohl by sloužit jako velkolepé muzeum třeboňského rybníkářství a jeho zakladatelů. Veřejnosti by se měl dům otevřít od sklepa až na půdu, kde vznikne galerie. „Záleží na tom, jak budeme spolupracovat s Akademií výtvarných umění, která bude nositelem myšlenek pro tyto expozice,“ dodal Houdek.

Hledají se peníze na opravu domu. Zn. - spěchá (zdroj: ČT24)