V Ralsku propukly boje jako v Afghánistánu

Praha - V bývalém vojenském prostoru v Ralsku na Liberecku odstartovala přesně o půlnoci jedna z největších airsoftových akcí v Česku Protector 2013. Na bitevním poli se utkávají přímí účastníci mise v afghánském Lógaru a asi 1 400 dalších lidí včetně desítek Němců, Rakušanů, Slovinců a Poláků.

Stejně jako v Afghánistánu samozřejmě nechybí ani v Ralsku bojovníci Talibanu, místní policie či vojáci koaličních jednotek. Jedním z nich je Vratislav Hejda, který v rámci své půlroční mise poznal válku v afghánské provincii Lógar na vlastní kůži. Na akci teď učí zájemce taktiku boje zblízka.

Na třídenní akci dorazily i desítky zahraničních nadšenců z okolních států. „Je to naše hobby. Byli jsme v armádě, ale rozhodli jsme se jít jiným směrem,“ dokládá jeden z airsoftových nadšenců z Německa Patrick Weidmann.

Kromě bojovníků se zbraněmi se do akce zapojují i neozbrojení civilisté. Na věrohodnosti celé akce přidávají například i speciálně vydávané noviny Islam Today. „Je to jediná akce, kde se vytváří nejenom airsoftová bojová akce, ale kde se vytváří i ten civilní život,“ dokládá Miroslav Plášil s rolí místního novináře.

Akci už druhým rokem oficiálně podporuje ministerstvo obrany. Stovky airsoftových nadšenců budou v Ralsku na Liberecku fiktivně bojovat celých 72 hodin. Protector 2013 oficiálně skončí v neděli v poledne.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)