Česká armáda dostala od USA pyrotechnické roboty

Bechyně (Táborsko) - Česká armáda má ode dneška osm vlastních robotů pro zneškodňování výbušnin. Roboty Talon v celkové hodnotě 31 milionů korun věnoval armádě kongres Spojených států amerických jako součást grantového programu. Využívat je budou ženijní prapory v Bechyni a Olomouci, zejména na zahraničních misích. Jde o první stroje svého druhu určené pro boj s terorismem, které armáda vlastní.

Roboti jsou určeni pro boj s terorismem a pro nasazení ve spojenecké operaci Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly ISAF v Afghánistánu. „Čeští vojáci a především ženisté mají dobré jméno v mezinárodních operacích, o čemž svědčí i tato americká pomoc,“ řekl dnes v Bechyni zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Miroslav Žižka. Zároveň připomněl, že česká armáda už s roboty na likvidaci výbušnin v minulosti při různých operacích pracovala. Vždy šlo ale o přístroje, které jí nepatřily.

Miroslav Žižka, zástupce náčelníka GŠ AČR:

„Zásadním způsobem zvýší schopnosti našich vojáků i ochranu našich lidí, kteří jsou určeni k tomu, aby likvidovali výstražné a výbušné zařízení… Budeme schopni připravovat naše vojáky v domácích podmínkách ještě před tím, než budou nasazeni do operace.“

Norman Eisen: Roboti se vrací domů

Roboty české armádě předal v Bechyni americký velvyslanec Norman Eisen. Podle něj USA potřebuje podpořit schopnosti svých spojenců ve prospěch bezpečnosti nás všech. Zároveň dodal, že ví, kdo je vynálezcem slova robot: „Karel Čapek. Takže to znamená, že roboti se vrací domů,“ uvedl Eisen. Spolu s roboty dostala armáda ještě další vybavení, například soupravy pro noční vidění, ochranné pyrotechnické oděvy nebo detektory kovu.

Operace ISAF (International Security Assistance Force) v Afghánistánu, pro jejíž účely jsou roboti také určeni, skončí na závěr roku 2014. Odpovědnost za boj s povstalci z Talibanu pak převezmou afghánské jednotky. Češi v Afghánistánu působí jako součást ISAF od roku 2002. V únoru po pěti letech ukončil činnost Provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar. Češi zůstali v provincii Wardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři, působí na základně KAIA u Kábulu.

Pyrotechniky a průzkumníky nahradí robot (zdroj: ČT24)