Domov pro postižené bude i v Lišově

Lišov – Spor kvůli stavbě domu pro postižené ženy mezi jihočeským krajem a lišovskou radnicí končí. Obě strany se dohodly a pomohla i reportáž ČT, která na problémy upozornila. Lišovská radnice s projektem původně nesouhlasila, tvrdila, že kraj si vybral špatný pozemek a zbytečně za něj chce zaplatit. Představitele kraje takový postoj šokoval, označil ho za asociální.

Kraj chtěl postavit dům původně na pozemku, který si vybral, lišovská radnice ale byla proti. Jediným důvodem byla hlučná střelnice. Lišov byl jediným místem, kde projekt narazil. Domy pro 60 postižených žen z Pístiny, která postupně omezuje provoz, postupně vyrostou v Jindřichově Hradci, Lomnici a Třeboni. „Došlo k dohodě a ta místa byla místními samosprávami schválena,“ potvrdil ředitel Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec Jiří Blížil.

Stavitelé se objeví nakonec i v Lišově. Zástupci kraje si našli jiný pozemek a radnice projekt obratem podpořila. „Využili jsme pozemku, který tam Jihočeský kraj vlastní v areálu škol,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) a starosta Lišova Jiří Švec (SNK) doplnil: „Zvítězil zdravý rozum. Od začátku jsme tvrdili, že je možné nalézt lepší lokalitu, a to se také potvrdilo.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Na stěhování se teď už může těšit Julie Krásná, v ústavech žije téměř 50 let. Domov v Pístině, kde také pracuje v dílně, chce co nejrychleji opustit. Vadí jí hluk a nedostatek soukromí: „Některé holky jsou klidné, ale některé ne.“ Julie ale zatím kufry balit nemůže. Dům teprve musí vybraná firma postavit. „Domky budou malé, domácnost bude maximálně pro šest klientů. Budou tam mít svoje pokoje a společnou kuchyň,“ vysvětlil vedoucí Domova Pístina Aleš Adamec.

Výstavba nových domů začne v příštím roce, přijde na 75 milionů korun. Peníze do krajské pokladny posílají správci evropských fondů.