Nelegální skládka suti ohrožuje Lindavu

Lindava - Tuny materiálu dovezené zřejmě ze stavby se objevily na pozemku v rozlivovém území říčky Svitavky v Lindavě. Mohly by znamenat riziko při povodních. Město Cvikov, pod něž Lindava spadá, teď zjišťuje, kdo na místo hlínu navezl. S nájemcem pozemku už ukončilo smlouvu. Pozemek teď musí dát do původního stavu.

Městský pozemek měl jeho nájemce využívat k chovu koní. Zvířata ale po čase vystřídalo destrukční derby aut, těžká technika, hlína a suť. Ta zvedla břeh řeky asi o metr.

Nevhodné úpravy v tzv. aktivní zóně řeky mohou mít negativní vliv na vodní proud. V případě povodně by voda, která se nemá kam rozlít, zatopila domy, které by jinak zůstaly ušetřeny. Již před třemi lety záplavy způsobily v Lindavě značné škody a jednoho člověka připravily o život.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Odbor životního prostředí v Novém Boru městu nařídil zeminu odstranit, zmizet musí do konce listopadu. Radnici to přijde na statisíce. „Budeme samozřejmě chtít náhradu po tom, kdo to zavinil,“ říká místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS).

Nyní už bývalý nájemce pozemku se odmítl k věci vyjádřit. Podle zatím nepotvrzených informací by navezený materiál mohl být ze stavby nákupního centra v Novém Boru.