Referendum v Liberci se uskuteční podle plánu, soud dostal námitky pozdě

Liberec – Referendum v Liberci kvůli prodeji městského majetku včetně letiště a technických služeb se uskuteční za podmínek schválených zastupitelstvem. Námitkami přípravného výboru referenda se soud nezabýval. Dostal je e-mailem bez elektronického podpisu a navíc až po vypršení lhůty pro jejich podání.

Proti soudnímu rozhodnutí může přípravný výbor podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle jeho zmocněnce Jana Korytáře je pravděpodobné, že tak učiní. Nejprve ale vyčkají, až se budou moci seznámit s celým rozhodnutím.

Jádrem sporu je to, že zastupitelstvo při rozhodování o referendu nerespektovalo termín navržený přípravným výborem a stanovilo datum hlasování na 4. října. Termín se má změnit jen v případě, že by na období od 13. září do 4. října byly vyhlášeny předčasné parlamentní volby. Částečně také pozměnilo znění dvou ze tří otázek.

Přípravný výbor se proti tomu chtěl bránit prostřednictvím soudu. Námitky ale poslal pozdě. Dvacetidenní lhůta vypršela 17. července v 16:00, na soud námitky dorazily v 16:07. Korytář je však přesvědčen, že námitky přípravný výbor poslal před 16:00 a nebylo jeho chybou, že dorazily pozdě.

Jan Korytář (ZPLK)
Zdroj: ČT24

„Na soudu měli výpadek v systému, potvrdilo nám to i ministerstvo spravedlnosti,“ poznamenal Korytář. Na poslední den čekal výbor údajně proto, že námitky konzultoval s právníky. Pro zamítavé rozhodnutí soudu nicméně bylo klíčové, že e-mail nebyl opatřený „zaručeným elektronickým podpisem“, a nebylo tedy možné prokazatelně určit, kdo námitky poslal.

Aby byl výsledek závazný, musí dorazit 35 procent lidí

Liberečané budou v referendu rozhodovat o plánovaném prodeji areálu letiště a technických služeb, který by měl do rozpočtu přinést zhruba 200 milionů korun. Hlasováním by se měli vyjádřit i k případnému prodeji pozemků a nemovitostí vyřazených z privatizace nebo dalších podílů města v obchodních společnostech.

Návrh na konání referenda podpořilo 8 235 obyvatel stotisícového města, tedy něco málo pod deset procent oprávněných voličů. Aby byly výsledky referenda pro město závazné, svůj hlas musí vhodit do volební urny 35 procent oprávněných voličů. Přípravný výbor proto chtěl referendum spojit s konáním parlamentních voleb.