Začíná oprava pražského Dětského ostrova, vznikne nové sportoviště

Praha – Dětský ostrov poničený červnovou povodní začala opravovat radnice Prahy 5. Ostrov, který přelila záplavová vlna, je třeba dekontaminovat, potom přijde na řadu rozsáhlá rekonstrukce, při které vznikne dětské hřiště a také nové multifunkční sportoviště.

Městská část nechá odtěžit část zeminy, ve které podle testů zůstaly těžké kovy a ropné produkty. Potom začne obnova umělých povrchů. Na Dětský ostrov není možné během prací chodit. „Kvůli plánovanému rozsahu prací a časové náročnosti dekontaminace a obnovy půdy bude tamní hřiště s největší pravděpodobností otevřeno na jaře 2014,“ uvedl starosta Prahy 5 Miroslav Zelený.

Po dokončení revitalizace chce mít radnice na Dětském ostrově rozsáhlé sportoviště. „Naším cílem je vybudovat moderní multifunkční sportoviště na házenou, kopanou nebo nohejbal. Dále se počítá s prostorem pro beach volejbal, který v naší městské části chybí,“ přiblížil místostarosta Jaroslav Nedvěd. Oprava bude stát 20 milionů korun, doplnila mluvčí městské části Ivona Kratochvílová.

Povodeň, která v červnu způsobila rozsáhlé škody především ve středních a severních Čechách, Prahu postihla podstatně méně než historická povodeň v roce 2002. Hladina byla podstatně níže, centrální části města navíc ochránily protipovodňové bariéry. Přesto voda způsobila škody například na Zbraslavi nebo v Troji a na pražských ostrovech. Podle předběžného vyčíslení, které koncem července magistrát předal ministerstvu financí, vznikly ve městě škody za více než čtyři miliardy korun.