Pražské metro uzavře další stanici, nové domy vypudí lidi z Invalidovny

Praha – Linka B pražského metra možná bude bez zastavení projíždět další stanicí. Dopravní podnik jedná o možném uzavření Invalidovny, aby umožnil stavbu dvou kancelářských budov. Současně by mohl opravit vestibul, vyměnit eskalátory a vytvořit bezbariérový vstup. Projektová dokumentace počítá se zahájením stavby koncem příštího roku, developer, který chce domy na Invalidovně postavit, ale zatím neví, kdy bude třeba uzavřít stanici metra. Pokud se tak stane, výluka potrvá asi rok.

Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková oznámila, že městská firma s developerskou firmou Erste Group Immorent zatím o uzavření stanice metra Invalidovna a rekonstrukci vestibulu jedná. Podle mluvčího developera Rudolfa Kargla by měla nová budova stát přímo nad dnešním vestibulem metra, podzemní dráhu tak bude chránit před povodní a případným vztlakem spodní vody. „Řešením problému je právě výstavba budovy, která svojí hmotou vestibul zatíží,“ uvedl Kargl. Podle dokumentace EIA by měl mít jeden z nových domů na Invalidovně devět nadzemních pater, druhý osm a čtyři podzemní patra s parkovištěm.

Dopravní podnik by měl během stavby domů vyměnit eskalátory ve stanici a postavit šikmý výtah, který umožní bezbariérový přístup na nástupiště. „Vzhledem k charakteru těchto prací bude nutné uzavření stanice metra trvající zhruba 12 měsíců,“ uzavřel mluvčí Kargl. V případě uzavírky by byli cestující mířící na Invalidovnu odkázáni na tramvaj, kterou budou muset dojet z Palmovky nebo Křižíkovy.

Kvůli stavbě Copa centra je už od loňského července uzavřena další stanice linky B Národní třída. Rozhodnutí dopravního podniku stanicí dva roky pouze projíždět – a současně ji celou opravit – vyvolalo protesty. Stanici Invalidovna ale využívá výrazně méně lidí než Národní třídu.