Vyplavená Putim ožívá, malá zoo opět otevřela

Putim (Písecko) – Soukromá zoo v Putimi je po třech měsících znovu otevřená. V červnu ji zničila povodeň, s opravou výběhů pro zvířata, voliér i terárií pomohly především dary příznivců zahrady. Majitel škodu vyčíslil na čtvrt milionu.

Po 6. červnu, kdy zoologickou zahradu vyplavila rozvodněná Blanice, hostila zvířata takřka celá Putim. Klokany odvezl majitel zahrady Jiří Kozák do farní zahrady, hady do obecního sálu. Zatím probíhala oprava, se kterou majiteli zahrady nabídli pomoc lidé z celého Česka. „Všechny lidi, kteří nám slíbili pomoc, jsme poptali, aby přijeli,“ poznamenal majitel zoo.

I přes opravu a znovuotevření není putimská zoo, co bývala. Přes všechnu snahu se nepodařilo zachránit některá zvířata. „Přišli jsme o dvě krajty zelené, pět hroznýšů duhových a tři hroznýše královské,“ uvedl Jiří Kozák.

  • Záplava v putimské zoo zdroj: ČT24
  • Povodeň v Putimi zdroj: ČT24

Putim byla povodněmi na jihu Čech zasažena nejvíc. Proto se pomoc centralizovala hlavně sem – a to nejen do zoo. Obecní úřad dostal na svůj účet více než třímilionovou pomoc. „Třicet procent bude použito na nápravu škod na obecním majetku, šedesát procent peněz skončí přímo u postižených lidí,“ vyčíslil starosta Petr Matouš.

V sobotu uspořádá Putim první velkou slavnost po povodni. Pozvala na ni hlavně ty, kteří po pohromě obci nejvíce pomohli.

Veronika Kabátová o povodňové obnově Putimi (zdroj: ČT24)