Černý pasažér poničil trolejbus, aby unikl revizorkám

Pardubice – Poničený trolejbus zůstal stát na Pardubické třídě Míru po kontrole jízdenek. Devětatřicetiletý muž se rozhodl, že uteče před revizorkami, a protože byly zavřené dveře, rozbil je hasicím přístrojem. Podle dopravního podniku je událost dokladem stoupající agresivity černých cestujících, kterým se přitom revizoři nemohou řádně bránit.

Dopadení černého pasažéra je v životě revizora zcela běžné. Nedávný incident v pardubickém trolejbusu číslo 27 však byl výjimečný – přistižený cestující bez jízdenky se rozhodl, že za každou cenu uteče. „Agresivní byl, když jsme nechaly zavřít dveře, nepustily ho,“ popsala jedna z revizorek, které cestujícího odhalily. Polapený cestující potom sebral hasicí přístroj a rozbil jím dveře, kterými uprchl. Řidič na něj sice upozornil strážníky, ti však muže nechytili. Nakonec se sám přihlásil na policii.

Podle ředitele pardubického dopravního podniku Tomáše Pelikána jsou černí cestující občas agresivní a situace se postupně zhoršuje. „S takto razantním útokem černého pasažéra jak na revizora a řidiče, tak na vozidlo jsme se ještě nesetkali,“ podotkl. Upozornil, že se revizoři nemohou útokům řádně bránit, nemohou u sebe mít například ani pepřový sprej – nemají totiž status veřejného činitele. „Byť jsme se snažili všemi možnými prostředky přes ministerstvo dopravy získat nějakou ochranu nad těmito osobami, nepodařilo se to,“ uvedl ředitel Pelikán.

Obě napadené revizorky, které pracují v pardubickém dopravním podniku jedenáct let, však tvrdí, že se násilníky bez jízdenky nechtějí nechat odradit. O změně zaměstnání ani po dramatickém zážitku neuvažují.

Erik Knajfl o agresivitě černých pasažérů (zdroj: ČT24)