Komořanům hrozí místo vilek vznik celého sídliště

Komořany - Obyvatelé Komořan i radnice brání žalobami pozemky, na kterých společnost Central Group chystá postavit místo vilek nové sídliště. Tvrdí, že developer od magistrátu neoprávněně získal změnu územního plánu, která mu umožnila navýšit koeficient zastavěnosti.

Územní plán povoloval na pozemcích u statku Šabatka v Komořanech vilovou zástavbu. Developer Central Group ale získal i přes nesouhlas radnice rozhodnutí magistrátu zvýšit koeficient zastavěnosti, na místě tak může stavět činžovní domy. Těch by mělo vzniknout třináct. Magistrát vrácení koeficientu zastavěnosti na původní stav odmítá, radnice proto podává žaloby. Jenže soud s vyřčením verdiktu vyčkává. „Správní soud přerušil řízení, neví, jestli máme aktivní legitimaci k tomu, abychom žaloby mohli podávat,“ uvedla Daniela Rázková, radní MČ Praha 12.

„Nebudeme k této záležitosti podávat žádné komentáře, a to až do vydání územního rozhodnutí. Naše stanoviska budeme řešit pouze s dotčenými úřady a kompetentními osobami, nikoliv přes média,“ uvedla Veronika Vohralíková, hlavní analytička Central Group.

Hluk a dopravní zátěž budou vyšší, než tvrdí studie, stěžují si místní

Novostavba přivede podle propočtů radnice do lokality až tisíc nových aut denně. Už tak je přitom hlavní tepna ve špičce v obou směrech téměř pravidelně ucpaná. Podle radnice hluková studie podhodnocuje dopravní zátěž a navíc ji schválila hygienička, která je v přímém příbuzenském vztahu s projektantem.

„Ministerstvo skutečně tento spis k přezkumu dostalo, nicméně stalo se tak v uplynulých dnech, a proto v tuto chvíli nejsem schopna říct žádné konkrétní závěry,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Obyvatelé Komořan se obávají, že developer dostane stavební povolení dřív, než ministerstvo a Nejvyšší správní soud vydají stanovisko.

Protesty proti stavbě bytových domů v Komořanech (zdroj: ČT24)