Policie vyklidila dům na Pohořelci, squattery odvezla k výslechu

Praha - Při vyklízení domu na Pohořelci policie s těžkooděnci zadržela 27 osob. Všechny odvezla k výslechu. Objekt je už prázdný, policisté ho hlídají, aby do něj nikdo nemohl vniknout. Proti zásahu na ulici protestovaly desítky přihlížejících. Chátrající dům squatteři obsadili v sobotu odpoledne. Z opuštěné budovy, jejímž majitelem je akciová společnost U svatého Michala, chtěli vytvořit kulturní centrum se sociálním bydlením.

„Těžkooděnci zadrželi celkem 26 osob plus jednu slečnu, která poté, co protrhla pásku, vběhla do domu, aniž by tam měla co dělat,“ uvedla policejní mluvčí Jana Rösslerová. Podle ní policisté převezli zadržené na služebnu Na Perštýně kvůli dalšímu vyšetřování. Věc bude pravděpodobně posuzována jako přestupek, squatterům tak hrozí několikatisícová pokuta. Policie nyní čeká na příjezd majitele objektu, který si dům proti vniknutí cizích osob bude muset zajistit na vlastní náklady.

U domu zasahovalo na 40 těžkooděnců

Squatteři se chtěli podle svého mluvčího Reného Pytlíčka s majitelem domu nedaleko Pražského hradu domluvit. Majitel budovy, společnost U svatého Michala, jejímž akcionářem je firma Czech Property Investments podnikatele Radovana Vítka, ale požádal o vyklizení. Policie proto prostor před obsazeným domem obehnala bezpečnostní páskou a uzavřela, v místě omezila i dopravu.

Squatteři dostali původně na vyklizení domu půl hodiny. Budovu měli opustit zhruba do 13:15. Podle Rösslerové policisté lhůtu dvakrát prodlužovali, než je v poutech vyvedli ven. Na místě zasahovalo na čtyřicet těžkooděnců. Před budovou dění přihlíželo několik desítek lidí, proti zásahu protestovali.

Squatteři během včerejška obsadili hned několik chátrajících objektů v Praze, postupně je však opustili. Zůstali jen v domě na Pohořelci. Chtěli tak především upozornit na podle nich špatnou bytovou politiku, zejména na neexistující sociální bydlení. Jejich mluvčí označil obsazení objektu na Pohořelci za „preventivní občanskou intervenci“. Objekty squatteři obsadili přesně dvacet let po vzniku legendárního squatu Ladronka. Ten policie vyklidila v roce 2000, podobně jako v roce 2009 vilu Miladu a o rok později Albertov.

Na stranu squatterů se postavil Klub za starou Prahu

Včera squattery podpořil Klub za starou Prahu. „Chátrání památek, a to přímo v historickém centru, je v Praze velký problém. Je dobře, když na něj někdo upozorňuje, byť pro někoho možná radikální formou,“ řekl Jakub Bachtík z Klubu za starou Prahu. Podle města je ale problém v tom, že většina chátrajících domů je v soukromém vlastnictví, což městu svazuje ruce.

Události k vyklizení domu na Pohořelci (zdroj: ČT24)