Paměť rostlin i nové druhy uchovávají botanici v Ruzyni

Praha – Drobné, nenápadné, ale o to cennější bohatství ukrývá areál uprostřed zeleně nedaleko pražské Ruzyně. Výzkumný ústav rostlinné výroby je jakousi genovou bankou – úschovnou tisíců vzorků mikroorganismů. Pod rukama vědců zde vznikají nové šlechtěné odrůdy, ale také znovuzrozené druhy, které se už téměř nepěstují. Zdejší ústav dlouhodobě pracuje s evropskou centrálou. Kromě bohatého genofondu je ale ruzyňský ústav významný i svou architekturou.

„Šlechtění je vlastně vytváření, přetváření, genetické zlepšování rostlin,“ říká koordinátor národního programu rostlinné genetiky Ladislav Dotlačil. Pod jeho vedením lidé shromažďují mnoho rostlinných vzorků a skladují v mrazicích boxech při zhruba 18 stupních pod nulou. Od časů brněnského experimentátora Johanna Gregora Mendela uběhlo mnoho doby, dodnes ale zdejší centrum čerpá z jeho základního odkazu a poznatků.

Pražská genová banka je koordinátorem pro další 12 pracovišť působících na různých místech Česka. „Snažíme se postihnout to nejširší spektrum činností a aktivit v rámci zemědělské rostlinné prvovýroby. Je to od sledování půdních vlastností přes základní agrotechniku, ochranu rostlin, výživu rostlin, zpracování i hodnocení kvality produktů,“ popisuje současný ředitel centra Pavel Čermák.

Aktuálně se odborníci věnují například možnostem pěstování minoritních druhů obilovin, které jsou opět v kurzu, tedy pohanky, jáhel, prosa a dalších plodin. K tomu jim vedle laboratoří slouží i rozsáhlá pole u ústavu. „Dnes, kdy jsme zcela regulérním členem evropské unie a preferuje se volný pohyb zboží a komodit, tak je zde nutnost testovat a také zkoumat možnosti pěstování plodin i v podmínkách střední Evropy,“ dodává Čermák.

  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5003/500216.jpg
  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5003/500215.jpg
  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5003/500214.jpg
  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5003/500213.jpg

Samotný ústav rostlinné výroby je schovaný v bujném parkovém porostu na okraji Ruzyně. Není na očích veřejnosti, více než 130hektarový areál ale naopak už dlouho odolává svodům developerských a realitních firem. Ty chtějí pozemek odkoupit či alespoň získat k pronájmu, ale zatím neúspěšně. Ústav všechny plochy dosud využívá, přesto ale v budoucnu bude muset poskytnout část pozemku pro výstavbu rychlodráhy na letiště.

Zdejší areál začal vznikat za první republiky, kdy se sem z nevyhovujících prostor v Troji přestěhovala střední zemědělská škola – tehdy specifické učiliště pod názvem pomologický ústav. V roce 1926 zde začal vznikat první skleník. Stavba školy s internátem, zimní zahradou, obrovskou terasou i obytným domem pro zaměstnance trvala dva roky. V roce 1934 se tu začalo vyučovat.

  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24
  • Ústav rostlinné genetiky zdroj: ČT24

Během války škola sloužila německým vojákům. Po roce 45 se tu opět vyučovalo, ale jen krátce, v roce 1951 bylo rozhodnuto o tom, že zde vznikne výzkumný ústav rostlinné výroby. Hlavní budova, která před pár lety prošla rekonstrukcí, patří k perlám funkcionalistické architektury. V 90 letech vedení ústavu podalo návrh na památkovou ochranu budovy, k projednání, zda ji na seznam památek umístit, ale dosud nedošlo. 

Rostlináři z Ruzyně (zdroj: ČT24)