Kontrola odhalila dotační podvod při stavbě chrastavských lázní

Chrastava - Podezření na dotační podvod při stavbě lázní v Chrastavě na Liberecku začalo prověřovat krajské státní zastupitelství v Liberci. Firma, která je staví, měla neoprávněně získat desítky milionů korun z evropských fondů. Na případ upozornila Mladá fronta Dnes.

Lázně společnosti Dům Pohody se měly stát chloubou, která do Chrastavy přiláká turisty z Česka i německého a polského příhraničí. Kontrola ale odhalila problém, příjemce dotace měl s penězi nakládat doslova tak, jak chtěl. „Při kontrole se zjistilo, že stavební práce byly provedeny úplně jinak nebo nebyly provedeny vůbec,“ říká předseda rady ROP Severovýchod a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Podnět má na stole žalobce. Podle úředníků činí zatím chybně vyúčtovaná suma téměř čtyřicet devět milionů korun. „Kontrola ale ještě není u konce a ani finální částka není známa,“ poznamenala mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová.

Areál termálních lázní se otevřel na začátku loňského prosince. Jeho první fáze stála zhruba sto milionů korun, více než polovinu pokryla evropská dotace.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Letos měla navázat část druhá, práce ale stojí. Firma je v insolvenci a obchodní soud řeší spor, komu vlastně patří akcie. Do jara stál v čele firmy bývalý sociálnědemokratický náměstek primátora Liberce Ivo Palouš, který teď s regionální radou jedná. Nařčení z podvodu odmítl. Připustil ale, že na některé změny v projektu úředníky nikdo neupozornil. „Všechno tam nebylo úplně včas nahlášeno, ale to množství prací tam provedeno je,“ tvrdí.

Pokud ale společnost skončí v konkurzu, rozhodnou o další budoucnosti lázní věřitelé. Jestli se prokáže i podezření z podvodu, může případ skončit až desetiletými tresty vězení.