O první aukci energií v Liberci je rekordní zájem

Liberec – Velký zájem mají obyvatelé Liberce o zapojení do elektronické aukce, která by jim mohla přinést levnější elektřinu nebo plyn. Zatím se přihlásilo přes 700 domácností, podle radnice je to nejvyšší počet v podobné aukci v Česku. Kvůli nečekanému zájmu také radnice o týden prodloužila termín, do kdy je možné přihlásit se.

Liberec se rozhodl vyhlásit elektronickou aukci energií, zajistí tak co nejlevnější dodávky lidem, kteří se jí zúčastní. Podle magistrátu je pod Ještědem o možné zlevnění energií velký zájem. „Dosud se do společného nákupu energií přihlásilo přes 700 domácností a toto číslo stále roste. Je to rekordní počet ze všech měst v republice, která otevřela možnost ušetřit za energie prostřednictvím e-aukce také pro své občany,“ uvedla mluvčí města Zuzana Minstrová. Protože přicházejí stále další přihlášky, rozhodlo se vedení města prodloužit termín, do kdy je možné připojit se ze 13. září na 20. září. Město přijímá žádosti v přízemí historické radnice v úřední době magistrátu. 

Samotná aukce, ve které budou dodavatelé nabízet své služby, se uskuteční v plánovaném termínu 30. září. „Bude probíhat on-line a budeme jí zobrazovat v místnosti číslo 11 historické budovy radnice, tedy tam, kde se konají jednání zastupitelstva města. Lidé se sem mohou přijít na průběh aukce podívat,“ upřesnil náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům). Smlouvu uzavřou účastníci aukce s dodavatelem energie na dva roky. Podle Šolce proběhly podobné aukce již na jiných místech v kraji, například ve Frýdlantu se ceny energií průměrně snížily o čtvrtinu. Také v Liberci očekává náměstek snížení nákladů o 20 až 30 procent.