Sezona chatařů končí, sezona zlodějů v chatových osadách začíná

Pardubice – Z osad a zahrádkářských kolonií se začali stahovat jejich letní obyvatelé – chataři. Skoro hned je začali střídat zloději. Policisté na Pardubicku zaznamenali v září již několik vloupání, podobná situace nastává po prázdninách každoročně.

Období, kdy se majitelé chat připravují na zimu a osady bývají opuštěné, podle statistik pravidelně zneužívají zloději. Dobře vědí, kdy a také kam mají jít. „Za loňský rok jsme v Pardubickém kraji zaznamenali celkem 175 případů vloupání do rekreačních objektů. Nejčastěji se s tímto druhem trestné činnosti setkáváme na Chrudimsku a Orlickoústecku,“ uvedl pardubický policejní mluvčí Jozef Bocán.

Strážníci kvůli hrozícím vloupání rekreační lokality častěji kontrolují, přesto zdaleka neodradí všechny zloděje. Velmi nepříjemnou zkušenost zažili například sousedé pardubické zahrádkářky Aleny Henzlové. „Někdo jim tam vlezl, a dokonce si udělal uvnitř ohýnek. Dosud ještě větrají,“ popsala.

Majitelé chat by kvůli zlodějům měli co nejvíce dbát na prevenci. „Pokud opouštíte chaty, je třeba zabezpečit okenice, zamknout zámky, zkontrolovat to,“ doporučil člen chatové hlídky pardubické městské policie. Chaty je možné vybavit i dodatečnými bezpečnostními prvky. „Vyplatí se zabezpečit dveřní vstupy kvalitními petlicemi. Okenní otvory se většinou zajišťují bezpečnostní fólií nebo kvalitními mřížemi,“ přiblížil zámečník Miroslav Zemek.

Že policisté vykradače chat dopadnou, zdaleka není samozřejmé. Stejně tak nebývá běžné, že u sebe zloděj ukradené věci ještě má. I když je potom odsouzen, maximální trest je dvouletý.

Michal Klokočník o vykrádání chat (zdroj: ČT24)