Buquoyský palác pozval na návštěvu do českých i francouzských dějin

Praha - Na jeden den v roce se v sobotu otevřely přísně střežené brány Buquoyského paláce na Malé Straně - jednoho z nejvýraznějších příkladů pražského baroka. V budově, která od roku 1919 slouží jako francouzské velvyslanectví, se natáčely i některé scény oscarového Amadea.

Buquoyský palác z osmnáctého století ukrývá malý kousek Francie a velkou část historie francouzsko-českých vztahů. „Jeden z majitelů paláce, Karel Bonaventura Buquoy, je velice silně spjat s českou historií, neboť vedl císařská vojska v bitvě na Bílé hoře,“ vysvětlil francouzský velvyslanec Pierre Lévy.

„Nejkrásnější a největší salonek Buquoyského paláce je hudební salon, kde se nachází dvě krásné tapiserie z Beauvais z osmnáctého století,“ myslí si Petra Nováková.  V hudebním salonku dokonce několikrát koncertoval samotný Mozart, a to v době, kdy psal Dona Giovanniho.

A Buquoyský palác byl svědkem pohnuté evropské historie až po dvacáté století. 9. prosince 1988 se tady konala snídaně prezidenta Mitterranda s československými disidenty. „Pro mě je toto místo nabité emocemi, měl jsem tu čest poznat některé spolubojovníky Václava Havla, například Jiří Dienstbier zde s námi večeřel několik týdnů před svou smrtí,“ dodal velvyslanec.

Buquoyský palác (zdroj: ČT24)