Rizika internetu, zejména sociálních sítí, lidé stále podceňují

Praha - Policisté i právníci varují před nárůstem počítačové kriminality. Podle statistik už kriminalisté letos řešili tolik případů jako za celý loňský rok. Experti se shodují, že lidé riziko internetu a virtuálního světa stále podceňují. Problémy začínají už na základních školách.

Rizika internetu nedávno potvrdil i případ ze základní školy v Ostrově na Karlovarsku. Trojice dívek otevřela na internetu falešný profil kamarádky, na kterém ji hanily. „Způsobilo jí to těžké psychické trauma, nechtěla chodit do školy, plakala, měla z toho mindrák,“ říká Helmut Harzer, ředitel Základní školy Ostrov. Založit falešný účet přitom dokáže téměř každý uživatel internetu během několika minut.

Pro změnu vydírání přes internet teď zaměstnává i karlovarské kriminalisty. „Muž předal nahé fotografie své kamarádce, která je následně umístila na sociální sítě. K těmto fotografiím pak přidala hanlivý komentář,“ uvedl Pavel Valenta, mluvčí policie.

Právníci varují - za chování na internetu jsou všichni zodpovědní stejně jako ve skutečném světě. Počty internetové kriminality rychle rostou. Za prvních osm měsíců evidují policisté tolik problémů jako za celý loňský rok.

„Jelikož se způsoby páchaní trestné činnosti prostřednictvím internetu, či veřejných sociálních sítí stále mění a rozšiřují, na policejním prezidiu již několikátým rokem funguje tým lidí, kteří se zabývají právě internetovou kriminalitou,“ uvedla Eva Kropáčová, mluvčí Policejního prezidia ČR. Podle právníků mohou být neopatrní lidé u počítačů stíhaní za šíření pornografie, pomluvu, sabotáž nebo i vyzrazení státního tajemství.

Rizika internetu lidé podceňují (zdroj: ČT24)