Čí je 90 zkonfiskovaných hektarů? Zákupy se soudí se státem o les

Zákupy - O les za desítky milionů korun se soudí se státem město Zákupy na Českolipsku. Spor začal už po válce, kdy byl údajně majetek zkonfiskován a přešel na stát. Podle protistrany ale les nikdy nepřestal být majetkem města.

Zákupy se soudí o 90 hektarů lesa na Kamenickém vrchu. Majetek tehdy německé obce se po válce ocitl na konfiskační vyhlášce. Lesy ale podle radnice nakonec zabaveny nebyly, a tak dosud patří městu. Dokazují to prý nové materiály z archivu. „Máme účetní knihu, která dokazuje, že na tom město hospodařilo,“ tvrdí zákupecký starosta Radek Lípa (SLK).

Cena lesa se podle odborníků oslovených Českou televizí může pohybovat až kolem dvaceti milionů korun. Teď na pozemcích hospodaří Lesy České republiky. Ty se ke sporu nechtějí vyjadřovat. „Záležitost je předmětem soudního řízení, Lesy ČR ji proto nemohou komentovat,“ řekl mluvčí společnosti Zbyněk Boublík.

Město dalo spor k soudu po šestnácti letech marných jednání. Rozsudek ale hned tak nepadne. Obě strany předložily stovky stran archivních dokumentů. „S ohledem na poměrně obsáhlou problematiku, která zasahuje už do 19. století, bylo jednání odročeno, aby mohly být provedeny další důkazy,“ vysvětlil předseda českolipského okresního soudu Milan Vencl.

Na Kamenický vrch často vyrážejí místní na procházky, kopec stojí hned vedle sídliště. Právě pro rekreaci by ho chtělo město, pokud soudní spor vyhraje, využívat. Plánuje zde vybudovat cyklostezky a naučné stezky. S pomocí dotace chce obnovit i rozhlednu, která na vrcholu dříve stála.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)