Budějovické podzemí odkrylo zbytky za války zničené synagogy

České Budějovice - Archeologové po 71 letech pronikli do podzemních částí zničené českobudějovické synagogy. Na místě, kde stávala, objevili drobné předměty i zachovalé stavební prvky. Synagoga z konce 19. století podlehla válce. Němci ji odstřelili a vojáci trosky následně ještě zapálili.

Archeologové odkryli například zachovalou obvodovou zeď synagogy. Nepoškodil ji ani výbuch, ani plameny. „Původně jsme se domnívali, že synagoga byla úplně zničena,“ uvedla archeoložka Zuzana Thomová. Kromě cihel na místě zůstaly i střepy z oken, úlomky kamenů a tašek.

Jedna z největších synagog stávala na okraji historického centra. „Byla vyprojektována v roce 1885 a vystavěna v roce 1888,“ uvedl historik Leoš Nikrmajer z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Z mapy města zmizela v červenci 1942. „Byla podminována a odstřelena,“ dodal Nikrmajer.

Vedle základů synagogy nyní vzniká moderní parkovací dům s administrativním centrem a obchody. O jeho výstavbě se přeli majitelé pozemků i sousedních historických domů patnáct let. Novou budovu postaví českobudějovická firma zhruba za 200 milionů korun, pražské židovské obci za to bude platit 40 let nájem. Památník ale bude zachován a synagogu bude připomínat židovské muzeum.

Archeologové odkryli zbytky synagogy (zdroj: ČT24)