Zima není, ale bude, silničáři proto zbrojí

Liberec – Počasí dělá radost správcům silnic. Zatímco loni koncem října již sněžilo, letos je zatím neobvyklé teplo, silnice jsou suché a například typické zácpy na horské státní silnici u Harrachova nehrozí. Silničáři se proto mohou na zimu v klidu připravovat, v hornatém Libereckém kraji připravují sůl, které spotřebují až 12 tisíc tun, a také peníze – údržba stojí přes sto milionů.

V dílnách společnosti Silnice LK, ve kterou před dvěma lety přeměnili liberečtí krajští radní dosavadní krajskou správu silnic, je teď asi nejrušněji z celého roku. Technici připravují auta na zimní provoz a téměř se nezastaví. „Připravují se radlice, aby byla technika provozuschopná, naváží se také posypový materiál,“ shrnul generální ředitel Silnic LK Petr Šén. Technici musí také řádně zkontrolovat auta, některá jsou stará přes dvacet let a odsloužené roky jsou na nich znát.

Někteří silničáři jsou už v terénu, zatím ale jenom stavějí tzv. zásněžky a sněhové tyče. Samotné sypače vyjedou asi až v listopadu, do té doby by podle meteorologů nemělo být takové počasí, ve kterém by byly potřeba.

Až nasněží, bude v Libereckém kraji potřeba na 12 tisíc tun posypové soli, údržba bude sice drahá, ale mohla by být asi o pětinu levnější než v minulé sezoně, kdy stála 155 milionů. „Jsou to odhady, uvidíme to až v průběhu zimního období,“ uvedl Jan Čáp z krajského úřadu.

I když silničáři ani řidiči ještě netuší, jaký průběh bude letošní zima mít, jednu jistotu mají – nejhůře bude na silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Když nasněží, stoupání tradičně nezvládají kamiony, silnici je potom nutné uzavírat. A přes kritiku, která se na silničáře snesla, to na harrachovské silnici letos bude úplně stejné jako v letech minulých. „Údržba silnice I/10 bude naprosto stejná,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Michal Jemelka o přípravě silničářů na zimu (zdroj: ČT24)