Přestupky přetěžují obce, některé už je posílají výše

Jindřichův Hradec – Porušení dopravních předpisů, drobná krádež nebo potyčka mezi lidmi – to vše často končí u přestupkových komisí na obecních úřadech. Pro obce je to však zátěž, přestupky sotva stíhají vyřizovat a ty menší své komise ruší. Místo nich musí přestupky vyřizovat města s rozšířenou působností, jejichž komise na tom však jsou co do zátěže ještě hůře.

V Nové Včelnici na Jindřichohradecku zasedá přestupková komise občas i každý týden. V městečku s 2 300 obyvateli probírala komise za poslední rok téměř 40 přestupků, s tím se ale kromě času komisařů pojily i velké finanční náklady – účastníky řízení je třeba obeslat, popř. vymáhat pohledávky. Nová Včelnice patří k těm malým městům a obcím, které se ještě o „své“ přestupky starají samy. Kvůli velké zátěži však radnice uvažuje, že se připojí k těm, které už předaly přestupkovou agendu do obce s rozšířenou působností – v tomto případě Jindřichova Hradce. „Přibrat dalšího člověka se nevyplatí. Roční náklady na přestupky činí zhruba sto tisíc korun,“ vysvětlil starosta Karel Dvořák.

Jindřichohradecký městský úřad se ale přílivu dalších přestupků děsí. Už je vyřizuje pro 41 obcí z okolí, za týden tak na radnici přichází kolem deseti nových případů. Starosta Stanislav Mrkva (ČSSD) se obává, že brzy už jeho úřad nedokáže přestupky zpracovávat. „Dostali jsme se na hranici, kdy to ještě můžeme dělat. Pak už nemáme personální kapacitu,“ upozornil.

Velkou zátěží byly přestupky i pro Lomnici nad Lužnicí. Měla štěstí. Už je stejně jako v případě dalších patnácti obcí z okolí vyřizují v Třeboni. I pro tamní úředníky je už ale rozsah přestupkové agendy na hranici únosnosti.

Kristina Vrkočová o přestupcích (zdroj: ČT24)