Ulice Putimská Vysoká je stále bez chodníku

Písek - Už deset let čekají obyvatelé ulice Putimská Vysoká v Písku na chodník. Před dvěma lety radnice sice jejich žádosti vyhověla a začala stavbu připravovat, chodník ale pořád existuje jenom na papíře. Lidem dochází trpělivost. Poukazují na to, jak je cesta po silnici nebezpečná, a viní radnici, že je svojí laxností vystavuje zbytečnému riziku.

Putimská Vysoká se rozrostla a na jediné cestě do centra se zvýšil počet chodců i aut.   Úměrně tomu vzrostla i obava, že se bez chodníku stane neštěstí. „Den ze dne je ten provoz větší a nebezpečnější. V poslední době tudy jezdí i hodně kamionů,“ popisuje aktuální situaci obyvatelka Putimské Vysoké Jana Bertůňková. „Jestli pro někoho není argumentem ohrožení zdraví a života, tak já už opravdu nevím, co bych k tomu dodala,“ zlobí se Helena Titlbachová. 

Projekt na chodník už má radnice hotový. Stavba ale ještě začít nemohla. „Vznikly problémy se subjekty, které mají právo se ke stavbě vyjadřovat. Konkrétně s jednou firmou, jedním občanem a se Správou vodních toků. Navíc jsme museli vykupovat pozemky,“ vysvětluje důvody zpoždění starosta Písku Ondřej Veselý. 

Radnice odmítá, že by chodníku nevěnovala pozornost. Vybudovala alespoň provizorní. Vykácela stromy, zpevnila a rozšířila krajnici. „Po tom provizorním chodníku se nedá chodit,“ nebere si servítky obyvatelka Putimské Vysoké Marie Bicanová. „To je hotový tankodrom, samé výmoly. To není možné kvůli bezpečnosti a kvůli lidem,“ dodává Stanislav Pecha. 

Obzvlášť nebezpečný je tento úsek za tmy, protože tady nejsou světla, a také v zimě, kdy je krajnice plná odhrnutého sněhu. Město pracuje na tom, aby v lednu mělo stavební povolení. Zdržení využije k žádosti o dotaci. Tři sta metrů chodníku totiž bude stát kolem tří milionů korun, a to by mohl být další problém. V každém případě ale bude podle starosty dokončený v polovině příštího roku.

Nebezpečná ulice stále bez chodníku (zdroj: ČT24)