Fotopasti u Kvildy rysa nesledují, někdo je ukradl

Kvilda (Prachaticko) – Fotoaparáty rozmístěné v šumavských lesích v okolí Kvildy jako tzv. fotopasti na rysy někdo ukradl. Správa národního parku přišla o šest fotopastí, zloděj jí způsobil škodu v řádu desítek tisíc korun a také narušil sledování rysa ostrovida, který je jedním z nejvzácnějších šumavských živočichů.

Šest fotoaparátů, které sledovaly pohyb rysů, bylo na svých místech u Kvildy ještě na počátku minulého týdne. Zloděj je ukradl zřejmě mezi středou a sobotou a ochráncům parku tak způsobil velké ztráty, jen hmotná škoda činí 38 tisíc korun. „Cena přístrojů ale v žádném případě nemůže vynahradit hodnotu pravděpodobně navždy ztracených informací v podobě unikátních snímků, které zde byly,“ upozornil ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Přírodovědci teď rozmístí na Šumavě nové fotopasti, i tak ale vznikne ve sledování života vzácné šelmy několikadenní mezera. Čeští správci Šumavy spolupracují při sledování rysa s kolegy z parku Bavorský les od roku 2009, se zloději se již potýkali.

Silně ohrožený rys ostrovid je na Šumavě velmi vzácný, podle ekologů na ni ale patří. Rysové mimo jiné regulují početnost srnců, kteří při přemnožení spásají mladé buky i jedle, které by měly zpestřit šumavské lesy v místě současných smrkových monokultur. Rysy na Šumavě však lidé vyhubili ve druhé polovině 19. století. Nová populace vznikla zhruba o sto let později, nejprve vypustili rysy do své části Šumavy Bavoři, později také Češi – v české části hor jich bylo v letech 1982 až 1989 vypuštěno 17. Vzniklá populace je monitorována, jsou organizovány pravidelné sčítací akce pomocí registrace stop ve sněhu. Zároveň ochránci zaznamenávají veškerá náhodná pozorování.

Zdeněk Mlnařík o krádeži fotopastí (zdroj: ČT24)