Pardubičtí celníci chytili dovozce ochranného oleje – ve skutečnosti to byla nafta

Pardubice – O více než dvacet milionů korun připravila stát podle celníků organizovaná skupina dovozců a distributorů pohonných hmot z Pardubického kraje. Praktiky obchodníků, kteří se vyhýbali placení daní, sledovali celníci od začátku letošního roku.

Obchodníci tvrdili, že dovážejí tzv. ochranný olej, na který se nevztahuje spotřební daň. Podle celníků ve skutečnosti dovezli 1,5 milionu litru motorové nafty. „Koncový zdroj byl na území Pardubického kraje,“ řekl zástupce ředitele krajského celního úřadu Roman Šťovíček.

Protože se dovozci a distributoři „ochranného oleje“ vyhnuli placení daně, na každé cisterně vydělali až 300 tisíc korun. „Přes účelově založené společnosti prodali 'ochranný olej' čerpacím stanicím jako motorovou naftu, aniž by zaplatili příslušné poplatky,“ řekl mluvčí celníků Václav Kánský. Protože do Česka přijelo na 60 cisteren, přišel stát celkem asi o dvacet milionů.

Pátrání s krycím názvem Konexe běželo od začátku roku. To, co zjistili, teď celníci předali policistům, kteří v kauze pohonných hmot vedou vlastní vyšetřování. „V této chvíli jsou obviněny čtyři osoby,“ sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Ačkoli celníci už několikrát zaznamenali dovoz desítek tisíc litrů kapalin podobných naftě, poslední odhalení je pro ně svým rozsahem výjimečné. Na případu krácení daně spolu s policisty dále pracují, pokud prokáží vinu stíhaných lidí, hrozí dovozcům až desetileté vězení.

Pardubičtí celníci odhalili daňové úniky při obchodech s naftou (zdroj: ČT24)