Ve Frymburku vzniká nový lyžařský areál

Frymburk – Spolu se sousedními sjezdovkami uspokojí nový lyžařský areál pro pět set lidí, který vzniká ve Frymburku na Lipensku, čtyři tisíce lyžařů. Místním podnikatelům má pomoct překonat tradiční pokles turistů v zimních měsících.

Areál má zrekonstruovaný starý vlek, dvě půlkilometrové sjezdovky a rozlehlý výukový park pro děti. Montéři tu právě připravují speciální skluzavku pro celoroční provoz. „Celý ten areál bude zaměřen hlavně na výuku, v tomto ohledu si myslíme, že bude hodně kvalitní, nicméně nemá žádné velké sportovní ambice,“ informoval správce Skiparku Frymburk Luboš Krejza.

Podpořit má hlavně turistický ruch a zaměstnanost ve Frymburku. Díky skiareálu dostanou práci čtyři desítky místních, kteří přes zimu končili většinou na úřadu práce, jako například pan Mrázik. Budoucí rolbař teď připravuje novou plochu pro parkování. Areál by měl být hotový během několika týdnů, lyžovat by se tu mělo začít během prosince.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Nové sjezdovky s možností umělého zasněžování vítají i místní hoteliéři. V zimě tu turistů výrazně ubývá. Starosta Oto Řezáč se nechal slyšet, že rozdíl oproti letní návštěvnosti činí až 70 procent. To, že skiareály umí přitáhnout návštěvníky, dokazuje 9 kilometrů vzdálené Lipno nad Vltavou. I v zimě tu bývá plných všech 3500 lůžek.

Šumava ale není jediným místem, kde letos rozšiřují skiareály. Nové sjezdovky čekají na lyžaře třeba i v Krkonoších na Černé hoře nebo v Koutech nad Desnou. Nový skiareál Plešivec vzniká také v Krušných Horách.