Památku doplní výtah, zpřístupní lanškrounský zámek vozíčkářům

Lanškroun (Orlickoústecko) – Lidé na invalidních vozících si budou moci bez problémů prohlédnout lanškrounský zámek, kde je expozice městského muzea. V historické budově nechá město postavit výtah. Paradoxně se podařilo zámek, jehož nejstarší část je gotická, zpřístupnit bez bariér snáze než řadu dalších lanškrounských budov, zcela bezbariérový je například jen jeden ze čtyř objektů městského úřadu.

Důstojně se od příští turistické sezony budou cítit lidé odkázaní na invalidní vozík na lanškrounském zámku. Jeho návštěva bude snadná, postačí vjet do výtahu, který do jara nechá město postavit. „Nebylo jednoduché ve východním křídle výtah umístit, projektantům se to ale nakonec podařilo. Bude s pískovcovým ostěním v antracitové barvě a zapadne do historické budovy,“ uvedla lanškrounská starostka Stanislava Švarcová.

Lanškrounský zámek není první bezbariérově přístupná památka v Pardubickém kraji. Výtahy už jsou na zámku a v Galerii Jonáš v Pardubicích nebo v Regionálním muzeu a Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Na mnoha jiných místech ale musí lidé překonávat schody. „Trend je takový, že se přístupnost památek postupně zlepšuje,“ podotkl Josef Rychter z destinační společnosti Východní Čechy.

V samotném Lanškrouně se podařilo bezbariérově zpřístupnit zámek, který do pozemkové reformy ve 20. letech patřil Lichtenštejnům a od té doby je městský a sídlí v něm muzeum, dříve než řadu mnohem novějších budov. Snadno přístupný podle starostky není například starý kulturní dům. „Městský úřad má čtyři nemovitosti a jen jedna je plně bezbariérová,“ doplnila starostka Švarcová.