Východočeští rybáři se pustili do díla

Východní Čechy – Sezona výlovů rybníků je v plném proudu a přilákala i začínající rybáře. Ti hradečtí dnes na východě Čech vypustili rybník Biřička. Už vloni do něj nasadili obří kapry vážící až 15 kilogramů. Ti však na štědrovečerním stole ale neskončí, jsou určeni pro sportovní rybolov.

Je osm hodin ráno a v Biřičce je příliš mnoho vody. Rybáři jsou z prvního zátahu zklamaní, podařilo se vylovit jen několik málo kaprů. „Je to špatně naprojektované. Odtoková trubka je vysoko a voda úplně nevyteče,“ konstatuje rybář Oldřich Čapek. A tak dvacet rybářů muselo do vody a bahna vyrazit ještě několikrát. Zaměřili se hlavně na obří kapry, které do Biřičky vypustili před půl rokem. „Ti nejsou určení k prodeji. Teď se převezou do nejmenovaného rybníka a na jaře je sem vrátíme,“ uvedl vedoucí výlovu Tomáš Janovský.

Výlov rybníka
Zdroj: ČT24

Na pomoc si rybáři vzali i úplné nováčky – pro Jana Šplíchala je to první výlov v životě. Takovou dřinu nečekal: „Nejtěžší to bylo asi kvůli tomu bahnu, protože jsem vůbec nevěděl, jak se z toho mám vysoukat. A pak je docela těžké to tahání sítě za provaz,“ prohlásil Jan Šplíchal a Tomáš Janovský dodal: „Honza si vedl dobře. Na to, že mladý hoch je na výlovu poprvé, tak to šlo dobře.“ Mladý rybář se osvědčil, ale aby ho starší kolegové přijali mezi sebe, musel projít křtem.

Sérii výlovů ukončí hradečtí rybáři za dva týdny výlovem rybníka Výskyt.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)