Obyvatelé Vimperku si k 750. výročí nadělili nový zvon

Vimperk (Prachaticko) - Obyvatelé Vimperku si k 750. výročí první písemné zmínky o městě nadělili nový zvon. Při českoněmecké mši mu dnes ráno požehnal českobudějovický biskup Pavel Posád. Zvon Inocenc bude do zvonice městské věže zavěšen ve čtvrtek, jeho srdce se poprvé roztluče o prvním adventním víkendu.

„Téměř tunový zvon byl odlit na svátek Všech svatých v nizozemském Astenu pod dohledem zvonaře Petra Manouška. V pátek byl přivezen do Vimperku se zastávkou v kovářské dílně v Kladně, kde byl mimo jiné vybaven srdcem,“ řekl starosta města Bohumil Petrášek.

Lidé ve veřejné sbírce darovali na zvon 700 000 korun, zhruba polovinou přispěli potomci vimperských Němců. V anketě mu pak místní vybrali jméno Inocenc, po patronovi města. U příležitosti žehnání zvonu bylo ve vimperském pivovaru uvařeno speciální pivo Inocenc.

Českobudějovický biskup Pavel Posád žehná novému zvonu
Zdroj: ČT24

Zvon je laděn v tónu H1. Spodní průměr zvonu je něco přes metr, stejně jako výška, váží 930 kilogramů. Je na něm jméno patrona města a mimo jiné jej zdobí lipové a dubové listy národních stromů Čechů a Němců.

  • V úterý 26. listopadu se v kostele Navštívení Panny Marie uskuteční vánoční koncert bubenického souboru Wild Sticks, který bude poděkováním všem, kdo přispěli na zvon.
  • V sobotu 30. listopadu před první nedělí adventní pak projde městem průvod a při rozsvícení vánočního stromu na náměstí začne tlouct Inocencovo srdce.

Městská zvonice, kam bude zvon zavěšen, je součástí většího ze dvou vimperských kostelů, který tvoří výraznou dominantu staré části města. Inocenc se rozezní spolu s téměř o šest století starším zvonem Maria Hilf. „Zvon Maria Hilf z roku 1419 je jedním z nejstarších zvonů v Čechách, rozeznít ho ale lze jen lidskou silou. Nový zvon má elektrický pohon,“ poznamenal starosta.

První zmínky o Vimperku sahají do roku 1365. V pravé boční lodi kostela je skleněná rakev z roku 1768 s ostatky svatého Inocence, patrona města. Kostelní zvony se nacházejí v městské věži. Největší zvon - Navštívení Panny Marie, byl odvezen zřejmě za druhé světové války. Na věži zůstaly dva zvony: Maria Hilf a umíráček.

Existenci města dokládá písemná zmínka na listině, kterou pražský biskup Jan potvrdil věnování statků Oldřichovi z Valdeka. Mezi svědky je uváděn také Purkart z Vimperku. Lidé název zvonu vybrali v anketě. Inocencovi dali přednost před Purkartem, Zvonem smíření a Jubilejním.