Zakázky z libereckého MS probere Nejvyšší správní soud

Liberec/Brno – Že nebude platit pětimilionovou pokutu za údajné chyby v zakázkách zadaných při lyžařském mistrovství světa, nemá Liberec jisté. Ačkoli soud počátkem měsíce pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zrušil, ÚOHS se odvolal. Případ tak dostane na stůl Nejvyšší správní soud. Podle antimonopolního úřadu chyboval Liberec ve 27 případech, zejména zakázky rozděloval, aby na ně nemusel pořádat soutěž.

Proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který zrušil pětimilionovou pokutu udělenou Liberci, se ÚOHS odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu. Krajský soud zrušil pokutu z procesních důvodů.

Jedna z nejvyšších pokut, kterou ÚOHS ve své historii udělil, se týkala libereckých zakázek na stavby ve sportovním areálu Ještěd – zázemí pro sportovce, rekonstrukci věže pro rozhodčí nebo osvětlení skokanských můstků. Město je přidělilo společnostem Strabag, Syner, Oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a Elproinvest, zaplatilo za ně 700 milionů korun. Zakázky ale podle antimonopolního úřadu nezákonně rozdělilo, takže bylo možné zadat je pod limity stanovenými zákonem o veřejných zakázkách.

Ještědskými zakázkami se bude zabývat již třetí instituce – proti pokutě od ÚOHS se totiž Liberec odvolal ke krajskému soudu, který ji z procesních důvodů zrušil. K samotným zakázkám se tak nevyjádřil, podle soudce Davida Rause ÚOHS nerozlišil správně mezi situací, kdy zadavatel vůbec zadávací řízení nevypíše, a situací, kdy řízení sice uskuteční, ale zvolí jeho nesprávný druh. Opravné usnesení, které úřad vydal, nebylo podle soudce procesně správné.

Úřad se zabýval i dalšími zakázkami souvisejícími s mistrostvím světa v klasickém lyžování 2009. Celkem se zaměřil na 70 zakázek a v několika řízeních nařídil i další pokuty. Liberec se také proti nim odvolal ke Kajskému soudu v Brně a v některých případech uspěl. Například nedávno soud zrušil stotisícovou pokutu za chyby v tendru na projektovou přípravu několika staveb. Ačkoli podle soudce v tendru byly chyby, ÚOHS pokutu správně nezdůvodnil.

Lyžaři v Liberci soupeřili mezi 18. únorem a 1. březnem 2009. Největší částku na pořádání šampionátu dal stát – téměř 1,5 miliardy korun – Liberec za mistrovství zaplatil zhruba 400 milionů korun a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Dozvuky sportovní akce, která zejména kvůli nízké návštěvnosti skončila s dluhy, jsou ve městě dodnes patrné. Dluhy přešly na město, které se s nimi dodnes nevypořádalo.