Lázně Bohdaneč rozdělila těžba štěrkopísku

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) – U Lázní Bohdaneč na Pardubicku by se měl těžit štěrkopísek. Zatímco radnice vidí v záměru soukromé firmy šanci na rozvoj města, řada obyvatel se postavila proti. Obávají se dalšího nárůstu počtu nákladních aut, která by projížděla přímo přes centrum.

Dvacet let by odsud mohla auta vozit štěrkopísek. Protestní dopis podepsalo sedmašedesát lidí. Přidávají i své argumenty. „Znečištěná silnice, zvýšená doprava a zničená příroda, protože se jedná o velikou plochu, o třicet pět hektarů,“ vyčíslila Jitka Papáková, iniciátorka protestního dopisu.

V místě těžby má podle územního plánu vznikat areál pro koupání a relaxaci. Podle vedení města dobrá myšlenka i příležitost. „Pokud v tom směru projede nějakých 35 těžkých nákladních aut za hodinu, tak ten záměr by počet těch průjezdů zvýšil řádově o jednotky, necelá dvě auta za hodinu,“ myslí si starostka města Květoslava Jeníčková (Nestraníci). Jenže podle místních lidí i lázeňských hostů už teď je problém přejít bezpečně silnici: „Tady má být klid, čisto a hezky. A ne, aby tady jezdilo tolik kamionů každou chvíli. Barák, kde bydlím, se normálně klepe.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Město čeká na odborné studie a chce posoudit všechna rizika. Těžba se podle odpůrců dotkne i lidí v sousední Černé u Bohdanče. „Určitě se budeme bránit, aby k tomu nedošlo. Je to asi ve třetině správního řízení,“ dodala Jitka Papáková a starostka Jeníčková doplnila: „V žádném případě nepůjdeme proti veřejnosti. Pokud by město tento záměr nechtělo, nemá smysl ho nějakým způsobem prosazovat.“

Kritici by uvítali referendum. Podle starostky však bude konečnému rozhodnutí předcházet spíše anketa a rozhodně širší diskuze. Těžba štěrkopísku se ale může stát horkým tématem i v příštím volebním období.