Praha chce zřídit akciovku pro opencard. Opozice to kritizuje

Praha – Pražští radní plánují založit akciovou společnost, která by provozovala systém opencard. Projekt, za který město zaplatilo už miliardu korun, odmítají dál dotovat. Městská akciovka by na sebe podle plánu rady měla vydělat díky vstupu strategického partnera, například banky. Opoziční zastupitelé to ale vidí skepticky. O vzniku nové správcovské společnosti by měla rada města rozhodovat na začátku roku 2014.

Měla se stát nepostradatelným každodenním pomocníkem pro všechny obyvatele Prahy. Teď ale kvůli červené kartičce padají pokuty a obvinění. Město už za ni zaplatilo miliardu korun, ta však funguje převážně pouze jako náhrada kuponu na veřejnou dopravu.

Radní proto chtějí nového správce – akciovou společnost založenou městem, jejíž fungování by nevyžadovalo dotace z městské pokladny. „Umožníme vstup strategickému partnerovi, což můžou být třeba banky,“ plánuje radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP 09).

Hlavní město Praha se v současnosti stará o technologie a udržuje v provozu software – nový podnik by převzal i tuto agendu. Jeho založení by ale muselo předcházet ukončení provozních smluv s dopravním podnikem a dohoda o odkupu softwaru od firmy EMoney (dříve Haguess). „Mají majetková práva k softwaru – jak k softwaru, který potřebujeme my, tak k softwaru, který využívá dopravní podnik,“ upřesňuje Vorlíčková.

Pražané už si vyzvedli přes milion kartiček. Pokud by do projektu investovala některá z bank, plastovým datovým nosičům by zřejmě odzvonilo. Zůstala by jen seniorům a dětem, ostatní by používali bezkontaktní technologie, například s pomocí chytrých telefonů.

Bývalí opoziční zastupitelé nicméně považují opencard za mrtvý projekt, který městská akciovka neoživí ani s obchodním partnerem. „Vytvářet kvůli tomu akciovou společnost znamená deset a víc darmožroutů v dozorčí radě a představenstvu,“ argumentuje Petr Štěpánek (SZ). „Město nikdy nebylo dobrým podnikatelem, zejména v oblastech, které jsou technicky nebo technologicky složité,“ myslí si zase Jiří Witzany (SNK ED).

Luděk Jíra o záměru Prahy založit akciovou společnost (zdroj: ČT24)