Podmínky dotací se změnily, ministerstvo jinak hodnotí i staré projekty

Liberec – Kontroloři poslaní ministerstvem financí zkontrolovali v Libereckém kraji projekty, na které Evropská unie v minulosti přispěla. Zjistili, že řada z nich nevyhovuje podmínkám, ministertvo proto nařídilo pokuty. Podle pokutovaných ale auditoři při hodnocení projektů vycházely z nových podmínek, které v době, kdy se stavělo, neplatily. Liberecký kraj se proto s ministerstvem bude i soudit.

Milionové pokuty za chyby při čerpání evropských peněz má platit více než 30 měst, mezi nimi je například Chrastava. Kontrole, kterou objednalo ministerstvo financí, se nelíbila podmínka v tendru na rekonstrukci silnice u nádraží – město chtělo, aby účastníci měli zkušenosti s čerpáním evropských dotací. Před pěti lety, kdy soutěž proběhla, to nikomu nevadilo, podle nových, přísnějších podmínek to ale problém je. Po Chrastavě teď ministerstvo chce, aby do Regionálního operačního programu Severovýchod vrátila patnáct milionů korun.

Obdobnou pokutu dostal také Liberecký kraj. Podle kontroly chyboval při rozšiřování střední školy Na Bojišti v Liberci. Má zaplatit 26 tisíc korun. Stejně jako Chrastava však kraj zaplatit nechce, byť v jeho případě nejde o vysokou částku. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) ale jde o princip. „Buď měl být program od začátku tak, jak teď ministerstvo financí tvrdí, anebo nemohou být žadatelé v průběhu času seznamováni s různými rozhodnutími,“ zdůraznil hejtman.

Zatímco chrastavská radnice podala proti rozhodnutí 57 námitek, kraj rovnou žene ministerstvo k soudu. Odmítá, že by odpovídal za chyby, které udělal před zpřísněním dotačních pravidel. Ministerstvo financí ale stojí za svým a zaštiťuje se Evropskou komisí, která si změnu vyžádala. Postup kontrolorů je podle ministerstva v pořádku. „Auditní orgán pracuje naprosto objektivně a nezávisle podle pokynů Evropské komise,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Údajnou šikanu ze strany ministerstva financí už probírala i asociace krajů. Většina městských a krajských úřadů ale raději pokutu nakonec zaplatí, protože si nechtějí stát rozhněvat.

Lucie Pokorná o sporných kontrolách dotací (zdroj: ČT24)