Silnice už jsou po Xaverovi sjízdné, na železnici trvá výluka

Praha – Klidnou noc a den zažilo Česko po bouřlivém období plném sněhu a prudkého větru. Především železniční doprava se ale ještě plně nevzpamatovala z úderů, které jí způsobil okraj bouře Xaver, jež zpustošila především severní část Evropy. Pokračuje oprava poškozené troleje na koridoru na Kolínsku. Naopak mezinárodní silnice do Polska ve stoupání pod Harrachovem už je průjezdná bez omezení. V souvislosti s vichřicí už nejsou žádná omezení ani na jiných silnicích.

Zatímco v sobotu ráno se celé Česko bělalo, do nedělního rána už stihl sníh na mnoha místech roztát. Přes den se teploty vyšplhaly vysoko nad nulu. Přišel okraj tlakové výše a s ní i teplá fronta, díky které prozatím skončily, bylo až 5 stupňů Celsia. Na horách ovšem teploty zůstaly kolem nuly a na vyšších slezských a moravských horách (v Jeseníkách a Beskydech) zůstaly ukazatele teploměrů pod nulou. Zejména západní okraj republiky se teď musí připravit na možnou druhou vlnu větru. V Německu očekávají další vichřici, jejíž okraj by mohl zasáhnout i Krušné hory.

Silnice: Uzavírka u Harrachova skončila, ani jinde sníh nepůsobí potíže

Dva a půl dne nemohla nákladní vozidla nad 3,5 tuny na harrachovskou silnici I/10, která je součástí mezinárodního tahu E65. Uzavírku proslulého stoupání vyhlásila policie ve čtvrtek večer, když začalo hustě sněžit a několik kamionů v kopci uvázlo. Opět je průjezdná od nedělního dopoledne.

Liberecký kraj přesto patří mezi ty, kde se stále vyskytují sněhové přeháňky. Pro osobní auta už jsou v kraji sjízdné všechny silnice, na horách jsou ale pokryté sněhem. Na komunikacích nižších tříd může být vrstva i zledovatělá, s rozbředlým sněhem se potom řidiči setkají na komunikacích první třídy. „Měli by proto jezdit se zvýšenou opatrností,“ radí dispečer Eurovie, jež v kraji státní silnice udržuje.

Sněhu v noci přibylo na moravských a slezských horách. Podle silničářů ale není čeho se obávat. „Situaci máme pod kontrolou. Vítr ustal a jde o běžný průběh zimy,“ podotkla mluvčí moravskoslezské silniční správy Šárka Vlčková. Silničáři se snaží silnice vyčistit pluhem, zbytky rozbředlého sněhu tak jsou na vozovkách pouze výjimečně. Vlčková však varovala před zledovatělým úsekem v Bílé na Frýdecko-Místecku.

Hory po vichřici (zdroj: ČT24)

Železnice: Pokračuje výluka po pádu stromu na trať Praha–Kolín

Ačkoli vlaky vesměs jezdí bez zpoždění, na nejvytíženější trati v zemi mezi Prahou a Kolínem ještě pokračuje výluka, již způsobil silný vítr. U Cerhenic na ni v noci na sobotu spadl strom, který poškodil trakční vedení. Jeho oprava pokračuje, mezi Pečky a Velimí se proto jezdí jednokolejně. Podle Českých drah mohou kvůli čekání na volnou kolej vznikat až půlhodinová zpoždění. Jistotu zpoždění potom mají cestující na rychlíkové lince Praha–Havlíčkův Brod–Brno, spoje totiž jezdí z Prahy do Kolína odklonem přes Nymburk.

Výluka bude pokračovat ještě nejméně v pondělí dopoledne. Dráhy již oznámily, že v úseku Kolín–Pečky odřeknout dva ranní spěšné vlaky.

Škody po Xaverovi: První odhady jdou do milionů

Bouřlivý začátek byl obzvlášť tvrdý na horách. Na odklízení sněhu, kterého v posledních dnech napadlo až půl metru, si například v Krkonoších nemohli posvítit, protože vítr a padající stromy přetrhaly eletkrické vedení a energetici vyhlásili kalamitu – čili nestíhali opravy. Například v krkonošském Černém Dole tak byl výpadek třináctihodinový. Teď, když je počasí už klidnější, je také čas začít sčítat škody. V Královéhradeckém kraji jdou do milionů, o několika milionech hovořila v sobotu také mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.