Kvůli „primátorské“ cestě na Kypr chtěla opozice odvolat starostu Prahy 4

Praha – Pavel Caldr zůstává starostou Prahy 4. Opoziční Strana zelených neprosadila hlasování o jeho odvolání, zastupitelé návrh zamítli po dvouhodinové diskusi. Opozice chtěla Caldra odvolat kvůli jeho návštěvě v severní části Kypru okupované Tureckem. Za problém místní politici považují, že s ním jel kontroverzní podnikatel. Navíc severokyperská média psala o Caldrově soukromé cestě jako o oficiální návštěvě pražského primátora. Česku to způsobilo diplomatické potíže, existenci samostatné Severokyperské turecké republiky totiž uznává pouze Turecko. Mezinárodně uznávaná Kyperská republika oznámila, že žádá omluvu.

Starosta Prahy 4 cestoval na sever Kypru společně s místostarostou Jiřím Bodenlosem (ČSSD) a radním Martinem Píšou, na místě se potom setkal s podnikatelem Ondřejem Palounkem. Navíc se ukázalo, že o cestě tří členů rady městské části, kteří spolu s Palounkem a jeho manželkou navštívili severokyperského vicepremiéra, psala místní média jako o oficiální návštěvě pražského primátora.

Caldr však svou cestu označil za soukromou a zdůraznil, že se za primátora nevydával. „Nic jsem nepodepsal ani ústně neprojednal. Pokud někdo má takový důkaz, ať jej předloží,“ řekl. To, že ho severokyperská média označila za primátora, je podle Caldra chyba překladu. S Palounkem se prý setkal náhodou. „Na zastupitelstvu zaznělo, že má nějaké vazby na Prahu 4. To důrazně odmítám,“ řekl Caldr. Dodal, že letenky a pobyt si hradil ze svého. Za obyčejnou dovolenou označili kyperskou cestu také Caldrovi spolucestovatelé z rady.

Opoziční zastupitel Petr Štěpánek (SZ) však Caldrovo vysvětlení odmítl. Setkání radních s Ondřejem Palounkem považuje přitom za hlavní problém. „Politik je politikem po celou dobu zvolení a musí si dávat pozor na to, s kým jezdí na dovolenou. Pokud jste tam byli na dovolené, měli jste nechat obleky doma. V civilizované a demokratické zemi by musel politik v takové situaci rezignovat,“ řekl. Kromě zelených chtěla o starostově odvolání hlasovat i část zastupitelů za ODS. „Celý ten příběh je nedůvěryhodný a mně vadí způsob vysvětlení,“ řekl exstarosta Pavel Horálek (ODS), kterého loni jeho tehdejší spolustraník Caldr ze starostenského místa vystrnadil.

Luděk Jíra o cestě Pavla Caldra (zdroj: ČT24)

Přesto zastupitelé Prahy 4 o odvolání starosty nakonec nehlasovali. Během dvouhodinové diskuse sice odešla část koaličních zastupitelů, ze zbylých 26 však hlasování podpořilo pouze sedm.

Pavel Caldr se stal starostou Prahy 4 v prosinci 2012, kdy nahradil Horálka, do té doby byl radním. Caldr se stal také předsedou ODS v Praze 4. Jeho organizaci však městské vedení strany počátkem letošního roku zrušilo, důvodem bylo podezření z účelového nabírání členů. V září Caldr z ODS vystoupil, potom neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za hnutí Hlavu vzhůru.

Další bývalý člen ODS Ondřej Palounek je potom považován za šedou eminenci Prahy 4. „Tento lobbista stojí za řadou sporných developerských projektů, jako je například Administrativní centrum Kačerov,“ uvedla zastupitelka městské části Alžběta Rejchrtová (SZ).