Tančící dům koupila Pražská správa nemovitostí

Praha – Tančící dům na pražském Rašínově nábřeží má nového majitele. Stala se jím společnost Pražská správa nemovitostí podnikatele Václava Skaly. Informaci přinesl deník E15. Cena, za kterou firma Tančící dům odkoupila, známá není. Další investoři, kteří o něj měli zájem, ale nabízeli až čtvrt miliardy korun, a tak pravděpodobně byla ještě vyšší.

O stavbu mělo zájem zhruba deset investorů, většinou pocházeli z Česka. Jedním z nich byla i developerská společnost Central Group, která za dům nabídla nejprve čtvrt miliardy korun. „Naši nabídku jsme poté ještě trochu zaokrouhlili, ale nechtěli jsme nikoho přeplácet,“ řekl deníku majitel Central Group Dušan Kunovský. Vyjádření Pražské správy nemovitostí se E15 nepodařilo získat.

Stavba Tančícího domu byla dokončena v roce 1996. Od té doby se na trhu objevil vůbec poprvé. Dosavadním majitelem byla společnost CBRE Global Investors, která stavbu získala v roce 2011 při převzetí evropských a asijských aktiv firmy ING Real Estate Investment Management. Přechodem do vlastnictví podnikatele Skaly podle listu E15 získala architektonická perla vůbec poprvé českého majitele, byť žijícího v Monaku.

Moderní budova zaplnila proluku po historickém domě, který byl na konci druhé světové války zasažen americkým bombardováním. Tančící dům navrhli architekti Vlado Milunić spolu s Frankem O. Gehrym. Interiéry byly zčásti svěřeny britské architektce českého původu Evě Jiřičné. V současné době se v budově nacházejí převážně kanceláře.