Pražští zatupitelé schválili vyrovnaný rozpočet

Praha – Pražští zastupitelé schválili rozpočet hlavního města na příští rok. Podle Tomáše Hudečka zahrnuje i částku, která má pokrýt náklady na dokončení tunelu Blanka. Praha by tak měla příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 45,1 miliardy korun, včetně peněz přesunutých z letošního roku má mít Praha k dispozici 49,6 miliardy korun. Opoziční občanští demokraté ale předlohu kritizují. Praha také reagovala na žalobu k rozhodčímu soudu týkající se dostavby tunelu Blanka, odeslala žalobní odpověď. Chce, aby Metrostav obnovil práce.

Podle Hudečka bude rozpočet na příští rok nejen vyrovnaný, ale město se bude snažit peníze i uspořit. „Rozpočet je přebytkový, protože se nám daří nějakým způsobem vyčlenit částku asi 500 milionů korun ročně tak, abychom měli za deset let na splátku dluhů, které začaly se stavbou metra A i tunelu Blanka,“ konstatoval.

Opoziční občanští demokraté ale předlohu kritizují. Rozpočet podle nich není transparentní a vadí jim také zvýšení výdajů na chod magistrátu a nárůst počtu úředníků. „Rozpočet obsahuje nárůst zaměstnanců o 234, což je obrovská suma,“ uvedl bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). S tím ale Hudeček nesouhlasí. Podle něj magistrát přibral jen úředníky potřebné k tomu, aby se urychlil chod na přepážkách zejména z důvodu výměny řidičských průkazů. 

Tomáš Hudeček
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Živá diskuse proběhla a téma tunelu Blanka. „Stavba není zastavena, staví se technologická část. Zastavena je finální část stavební části. Kdyby se tam někdo šel dnes podívat, tak tunel je hotov. Dodělávají se tam větráky a světla,“ uvedl Hudeček. Metrostav u soudu žádá zaplacení dlužné částky, Praha naopak bude požadovat, aby se pokračovalo ve stavbě a rozhodlo se o platnosti smlouvy.  „Na tunel Blanka jsme vyčlenili v rozpočtu peníze na příští rok, tím jsme deklarovali jak pro zhotovitele, tak pro občany, že jsme připraveni zaplatit,“ dodal Hudeček. 

Praha také reagovala na žalobu týkající se dostavby problematického tunelu Blanka a ve středu odeslala žalobní odpověď. Argumentuje v ní především pravděpodobnou neplatností smluv uzavřených se stavební společností Metrostav. Město bude žádat vydání takzvaného mezitímního rozhodnutí, aby mohla stavba co nejdřív znovu pokračovat.

Firma Metrostav, která o víkendu zastavila stavební práce na Blance, se minulý týden s žalobou obrátila k rozhodčímu soudu. Požaduje po Praze proplacení 2,155 miliardy korun. Město ale tvrdí, že peníze nemůže zákonnou cestou proplatit. Rozhodnout má proto arbitráž. 

Právníci obou stran se snaží proces urychlit

Hudeček totiž upozorňuje, že zájmem obou dvou stran je tunel co nejrychleji dostavět. Oba právní týmy podle něj dělají vše pro to, aby byl tunel v provozu co nejdříve. „V případě, že by arbitráž v optimistickém případě opravdu trvala v řádu jednotek měsíců, tak si myslím, že tunel Blanka může být v příštím roce skutečně zprovozněn,“ věří primátor.

Na programu jednání jsou i další důležité body, například odkup podílu v Pražské plynárenské Holding či debata o odvolání radní pro informatiku Evy Vorlíčkové (TOP 09). Tomáš Hudeček hned na začátku zasedání zastupitelstva oznámil, že dnes ráno zasedla mimořádně rada, která rozhodla o tom, že Vorlíčková již nebude mít tuto oblast na starosti a převezme ji radní Jan Vašíček. Vorlíčková sama tento postup považuje za znehodnocení práce a uvažuje o tom, že odstoupí z funkce.