Nový parkovací systém bude v Praze fungovat od roku 2015

Praha – V některých částech Prahy od poloviny příštího roku a ve zbytku od ledna 2015 začne fungovat nový parkovací systém. Město má hotovou koncepci, kterou teď bude projednávat s místními radnicemi. S novým systémem by mělo přibýt tzv. smíšených zón, kde může přes den parkovat kdokoli a pouze v noci slouží výhradně místním obyvatelům. Také by měl informovat o počtu volných míst. Rovněž chtějí přizpůsobit rozsah zón placeného parkování skutečnosti. Dnes je totiž v částech Prahy s placeným parkováním vydáno 45 tisíc karet, ale pouze 35 tisíc rezidentských míst.

Novou koncepci parkování ve městě slibuje pražský magistrát dlouhodobě – tak dlouho, že některým městským částem již došla trpělivost a zavádějí zóny nezávisle na magistrátu a s jinými pravidly. Od roku 2015 by ale měl celopražský parkovací systém začít fungovat. Jeho pravidla přitom budou odlišná od současných zón, které jsou v Praze 1, 2, 3 a 7, i od těch, které zavádějí radnice v Praze 5 a 8.

Nově by chtěla Praha omezit počet výhradně rezidentských stání, kde je třeba mít předem zakoupenou parkovací kartu. Místo většiny z nich vzniknou zóny smíšené, kde budou mít místní obyvatelé výhradní nárok na parkování pouze přes noc. Podle primátorského náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09) to přinese „odstranění bariér pro rozvoj podnikání a vůbec omezování firem v rámci toho systému“. Uleví se ale také lidem z jiných částí města či republiky, kteří přijedou například na návštěvu ke svým blízkým. Současně chce město přizpůsobit parkování požadavkům – v současnosti je pro 35 tisíc rezidenčních míst vydáno 45 tisíc parkovacích karet.

Město chce také odbourat obvyklé „kroužení“ přeplněnými ulicemi tím, že bude informovat, kolik v oblasti zbývá volných parkovacích míst. Na druhé straně pohrozil Jiří Nouza přísnějším dohledem nad placením za parkování v zónách určených pro návštěvníky. „Právní úprava nám nyní umožňuje z modrých zón vozidla odtahovat, zatímco v těch placených zónách se to nedá takto pojmout. Tam bychom rádi zvýšili zapojení městských částí do fungování systému,“ řekl. 

O podrobnostech nového parkovacího systému bude teď městské vedení jednat s radnicemi. První setkání by se mělo uskutečnit na začátku ledna 2014, pilotní provoz chce město zahájit v polovině roku ve třech vybraných oblastech. Naplno potom bude nový systém fungovat od ledna 2015.

Brífink po jednání Rady hl. m. Prahy (zdroj: ČT24)