Hurá na Vánoce! Pokud ovšem vlakem, buď s místenkou, nebo vestoje

Praha – Před nadcházejícími svátky a vánočními prázdninami začíná velký přesun. Lidé odjíždějí především z velkých měst, kde pracují či studují. Plno bude na silnicích, ale hlavně ve vlacích. Dopravci očekávají, že zejména z Prahy pojede mnohem více lidí než obvykle, proto své spoje posilují. České dráhy, které ve většině svých vlaků nemají povinnou rezervaci, ovšem upozorňují, že kdo si nepořídí místenku, může skončit vestoje na chodbičce. I některé vlaky, kde místenky nejsou povinné, jsou totiž už téměř vyprodané.

Auto je levnější a vždy jede tam, kam chce řidič, vlak pohodlnější a občas i rychlejší – taková rovnice před prázdninami neplatí. Vlaky sice neuváznou v zácpách, které teď hrozí, jejich pohodlí ale výrazně klesá kvůli velkému zájmu cestujících. I když dopravci přidávají posilové vagony, hrozí, že ten, kdo si nekoupí místenku, bude stát.

Za jeden z nejkritičtějších spojů považují České dráhy sobotní Eurocity Košičan – jediný denní přímý vlak z Prahy do Vysokých Tater a Košic. „Rezervace jsou v tomto vlaku téměř vyprodány,“ upozornil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský cestující, kteří chtějí v sobotu jet vlakem třeba do Liptovského Mikuláše nebo Popradu. Dodal, že dráhy ke Košičanu přidají posilové vozy, přesto hrozí, že si všichni nesednou.

Události o předvánočním cestování (zdroj: ČT24)

Totéž platí pro množství dalších spojů, k nimž ČD připojí posilové vagony. Již v pátek odpoledne může být podle mluvčího obzvlášť plný například rychlík Karlštejn z Prahy do Plzně a Chebu, vlak Intercity Šohaj z Prahy do Olomouce a Veselí nad Moravou i noční vlak Euronight Slovakia, který jede podobně jako denní Košičan z Prahy přes Žilinu, Liptovský Mikuláš a Poprad do Košic.

V případě denních povinně místenkových vlaků – tj. spojů soukromých společností RegioJet a Leo Express a drážních pendolin – už zbývají na odpolední a sobotní spoje poslední volná místa nebo jsou docela vyprodané. Totéž platí také v autobusech na hlavních trasách. Autobusy mají ve srovnání s vlaky nicotnou kapacitu, tím spíše v nich tedy platí: Kdo si nekoupil místenku s dostatečným předstihem, může na autobusovém nádraží pouze zamávat úspěšnějším cestujícím.

Ceny místenek do vlaků:

  • RegioJet a Leo Express: v ceně jízdenky
  • rychlíky a expresní vlaky ČD: 0 Kč při koupi s jízdenkou na internetu nebo 35 Kč v pokladně
  • SC Pendolino: podle spoje a trasy 0 až 250 korun