Dopravní systém pro jižní Čechy připraví budějovičtí studenti

České Budějovice – Jihočeský kraj začíná připravovat zavedení plnohodnotného integrovaného dopravního systému. Ačkoli kraj má firmu, která by ho měla koordinovat, řada potřebných prvků zatím neexistuje. Kraj neví, zda se mu jeho zavedení vyplatí, a tak se obrátil na budějovickou Vysokou školu technickou a ekonomickou (VŠTE). Její studenti připravují podklady pro zavedení integrovaného systému, které určí, zda je takový systém pro kraj výhodný. Díky spolupráci s vysokou školou budou pro kraj náklady na přípravu minimální, pro studenty bude projekt vstupem do praxe.

Cestující z venkova si ráno při nastupování do autobusu kupuje u řidiče jízdenku, kterou se za chvíli prokazuje i ve vlaku, do kterého přestupuje na terminálu a čeká, i když je autobus mírně opožděn, a nakonec i v trolejbusu v krajském městě. Tak už v některých regionech veřejná doprava funguje, Jihočeský kraj mezi nimi ale není. Obrátil se proto na budějovickou VŠTE, aby její studenti připravili potřebné podklady pro zavedení integrovaného dopravního systému. „Jejich úkolem bude zpracovávat analýzy, data z terénu, zjišťování průzkumů, přestupních vazeb mezi jednotlivými dopravními módy,“ shrnul vedoucí katedry dopravy a logistiky VŠTE Rudolf Kampf.

Od příštího roku již krajská společnost Jikord začne první výsledky studentské práce zkoušet v praxi. „Pilotní počin v integrovaném dopravním systému začne v lednu 2014 na Jindřichohradecku,“ uvedl jednatel Jikordu Jiří Borovka. Teprve potom se ale ukáže, zda systém, jaký funguje třeba v Jihomoravském kraji nebo v okolí Prahy, má v řídce osídlených jižních Čechách smysl – zda dopravu zefektivní a kraji ušetří peníze. Jiří Borovka odkázal na sousední Vysočinu, kde se již rozhodli integrovaný systém nezavádět.

Díky spojení s vysokou školou nemusí kraj, respektive Jikord platit žádné analýzy. Krajská firma zaplatí pouze jednoho zaměstnance, který bude projekt koordinovat.

Jihočeský kraj připravuje integrovaný dopravní systém (zdroj: ČT24)