V České Lípě stále není jasné, kdo bude po Vánocích vybírat parkovné

Česká Lípa – Spor o parkování v České Lípě se možná v nejbližších dnech vyostří. Provozovatel části zpoplatněných parkovacích míst Karel Bezucha odmítl výpověď, kterou mu poslal magistrát. Město chce od příštího roku vybírat parkovné samo prostřednictvím automatů, Bezucha se ale nechystá parkoviště vyklidit a peníze za odstavení vozidel bude patrně vybírat i nadále. Konflikt by se mohl vyhrotit již v pátek po vánočních svátcích.

Město vypovědělo Karlu Bezuchovi smlouvu, podle které vybíral parkovné na některých místech České Lípy, k 23. prosinci. Nadále chce vybírat peníze za parkování samo, ovšem éra radničních parkovacích automatů měla začít až příští rok. Radnice rozhodla, že od Štědrého dne do Nového roku bude parkování ve městě zdarma. Karel Bezucha výpověď smlouvy odmítl s tím, že v pátek 27. prosince své zaměstnance opět pošle do práce.

Mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová doporučila řidičům, aby na sporných místech nic neplatili, Bezuchovi výběrčí podle ní od zítřka nemají na nic nárok. „Tady nemá kdo co vybírat,“ podotkl i místostarosta Jiří Kočandrle (TOP 09). Radnice ale zatím nijak nezakročí. „Dokud ta situace nenastane, tak nedokážeme říci, co budeme dělat,“ uvedla mluvčí Brožová. Karel Bezucha ubezpečil, že se výběrčí s lidmi, kteří nezaplatí, nebudou prát. „V případě, že by docházelo k problémům, zaměstnanci nebudou vstupovat do osobních konfliktů,“ řekl.

Michal Jemelka o českolipském parkování (zdroj: ČT24)

O vybírání parkovného zhruba na 200 místech v centru České Lípy se dosud starali dva soukromí provozovatelé, kteří platili městu celkové nájemné 800 tisíc korun. Většinu míst měl v nájmu Bezucha, který výběrem parkovného zaměstnává zhruba desítku lidí. Výpověď nájemní smlouvy odmítl proto, že ji měl podle svých slov dostat nejpozději 31. května, ale přišla až v červnu. Naopak město popdořené svými právníky tvrdí, že je výpověď platná.

Od ledna by na placených městských parkovištích mělo být prvních 15 minut zdarma a řidiči budou platit jen čas, který na parkovišti skutečně stráví. Dosud to bylo za každou započatou hodinu. Po 17. hodině, o víkendech a svátcích bude parkování zdarma.