Zaniklé šumavské obce bude možné znovu projít díky 3D modelu

Kvilda - Šumavská Kvilda začala ve spolupráci s národním parkem mapovat obce v pohraničí, které po druhé světové válce zcela zanikly. Do projektu už se zapojili výzkumníci z Karlovy univerzity. Z dochovaných fotografií vytvářejí 3D modely, které ukážou třeba předválečnou podobu Bučiny nebo Knížecích Plání.

Výzkumný tým z Karlovy univerzity vytváří z dochovaných fotografií a z podkladů z katastrálního úřadu 3D mapy s pomocí rekonstrukce leteckých snímků okolní krajiny. Okolní krajina se ale za posledních 70 let výrazně změnila, a tak vytvoření animované mapy jedné oblasti trvá zhruba deset měsíců. Z centrální Šumavy chce zatím fakulta rekonstruovat Kvildu, Bučinu, Knížecí Pláně nebo Chaloupky.

Pomoci by jim mohla i svědectví lidí, kteří krajinu po druhé světové válce opustili či příběhy bývalých obyvatel znají. „Rádi bychom získali informace o pamětnících, kteří v těchto budovách žili,“ podotkl vedoucí Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie UK Přemysl Štych.

Expozice bude umístěna v bývalé rotě na Kvildě

V místech, na nichž nejsou mnohdy po osídlení ani stopy, totiž do konce války žily stovky obyvatel. V padesátých letech byly vysídlené obce v pohraničním pásmu zrušeny či citelně zmenšeny. „Zmizely i hřbitovy, odstřelovaly se kostely. To memento bychom právě chtěli připomenout ve Kvildě,“ zdůraznil starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN). Základem expozice v bývalé rotě na Kvildě by tak měla být právě původní podoba Kvildy, v níž před válkou žilo desetkrát víc lidí než dnes.

Šumava bude mít 3D modely zaniklých obcí (zdroj: ČT24)