Za karlínské kasárny nabízejí skoro 600 milionů hned tři zájemci

Praha – Finanční požadavek téměř 600 milionů korun na odkoupení rozlehlých kasáren v pražském Karlíně vyslyšeli hned tři zájemci. Informuje o tom deník Právo. Zda jde o tuzemské, nebo zahraniční investory, zatím ministerstvo obrany odmítlo komentovat. Jisté ale je, že všichni nabídli více než požadovaných 581 milionů korun. O tom, kdo budovu nakonec získá, má komise ministerstva rozhodnout už na začátku ledna. Kasárny v roce 2002 značně poškodila povodeň. Resort ale byl ochoten uvolnit peníze jen na nejnutnější opravy.

Rozlehlý areál na předmostí Negrelliho viaduktu v pražském Karlíně, který slouží vojsku od roku 1848, chátrá zejména posledních jedenáct let. Po povodni v roce 2002 investovala armáda pouze do základních oprav a kasárny postupně vyklidila. Neúspěšně se snažila udat je různým státním institucím – nyní se je proto rozhodla prodat. „Minimální kupní cena byla stanovena na 581 milionů korun. Vychází ze znaleckého posudku. Kauce byla stanovena ve výši sto tisíc korun,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Městské části Praha 8 se ale nelíbí, že není jasné, co z kasáren vznikne. Klasicistní budovu s velkým nádvořím si v minulých týdnech prohlédlo asi 25 zájemců a měli různé vize. „První – a asi nejdůležitější – byla na byty,“ upozornil pracovník ostrahy kasáren Karel Hejda. Ministerstvo obrany dostalo tři nabídky, realitní experti ale nepředpokládají, že by v některé z nich skutečně byl záměr vytvořit v klasicistní památkově chráněné budově byty. „Byty se dnes především staví z nových prostor. V této lokalitě je problém, že hned za tím vede trať. Využití je buď hotel, nebo administrativní prostory,“ nastínil realitní odborník David Černík.

Karlínské kasárny
Zdroj: ČT24

Ministerstvo obrany během několika měsíců vyhodnotí nabídky a s vítězem privatizace uzavře na jaře kupní smlouvu. „Jedná se o prodej bez jasně daného záměru, co v těch prostoře vznikne. My bychom si představovali nějaké kulturně-vzdělávací centrum,“ podotkl místostarosta Michal Švarc (TOP 09).

Dominantou kasáren Jana Žižky je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu přibližně jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. V další budově se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů. V objektu kasáren se nachází trafostanice a celý areál je napojen na dostupné inženýrské sítě.

Historický objekt Karlínských kasáren pochází z doby Rakouska-Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.