Lidé na Lužnici se již nemusí bát povodní

Planá nad Lužnicí - Planá je posledním místem na Lužnici, kde po povodních v roce 2002 naplánovalo a vybudovalo protipovodňová opatření Povodí Vltavy. Zkušební stavba nových mobilních zábran zde totiž proběhla bez problémů. Velké vody se ale dnes již nemusí bát všechna tehdy nejpostiženější sídla: V rámci protipovodňového programu se v jižních Čechách proinvestovalo téměř dvě miliardy korun.

Povodí Vltavy je tak investorem plánovaných protipovodňových opatření nejen v Plané, ale i ve Veselí nad Lužnicí, Soběslavi či menších sídlech, jako je Dráchov nebo Bechyně.

Planou řeka protéká v celé její délce a ve stejném rozsahu teď bude město chránit nová protipovodňová stěna. V případě ohrožení začne montáž mobilní stěny tam, kde řeka koryto opouští nejdříve. Díky povodňové ochraně získalo město i novou promenádu.

Rozvodněná Lužnice v roce 2002 poničila také Tábor. I tam by nejohroženější část mělo v budoucnosti chránit protipovodňové opatření. Na rozdíl od Plané a ostatních míst je ale jeho stavba výhradně v rukou města. Podle starosty by ryze vodohospodářská stavba vyžadovala větší spoluúčast města, proto zástupci města požádali o dotační titul z gesce ministerstva životního prostředí. V roce 2014 by se tak ochrany před velkou vodou měl dočkat i Tábor, tvrdí starosta Tábora Jiří Fišer.

Lužnice se povodní už bát nemusí (zdroj: ČT24)